Waarom je best een vooraf ingevulde belastingaangifte controleert: “Bespaar honderden euro’s”

Waarom je best een vooraf ingevulde belastingaangifte controleert: “Bespaar honderden euro’s”
Belastingen invullen – Getty Images

Vier miljoen Belgen zullen dit jaar een zogenaamd Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte (VVA) ontvangen. De fiscus vult daarbij de belastingbrief voor jou in. Toch controleer je best even of alles correct is.

In het nieuws: Uit een analyse van enkele fiscale experts bij ACV Nationaal, waarover Het Nieuwsblad bericht, blijkt dat er al eens een foutje durft sluipen in de VVA. Het aantal vergissingen neemt weliswaar jaar na jaar af.

  • “Vier jaar geleden bevatte 45 procent van de VVA’s fouten. Drie jaar geleden was dat 32 procent, een jaar later 29 procent en vorig jaar ging het om 24 procent”, laat Ive Rosseel, belastingadviseur bij ACV Nationaal, weten.
  • Rosseel voegt eraan toe dat één fout op vier VVA’s veel blijft. “Je trekt dus maar beter wat tijd uit om je belastingbrief te controleren, want dat kan enkele honderden tot zelfs duizend euro of meer opleveren”, klinkt het.
  • De fiscus vult de VVA’s in op basis van de gegevens waarover die beschikt. Al beschikt de FOD Financiën niet altijd over alle data. Dat verklaart waarom er soms nog fouten zitten in die vooraf ingevulde aangiften.

Extra’s in de vooraf ingevulde belastingaangifte

Details: De FOD Financiën heeft extra maatregelen genomen om meer belastinggegevens te verzamelen.

  • Sinds dit jaar moeten goede doelen het rijksregisternummer achterhalen van de personen die een gift doen van minstens 40 euro. Vanaf dat bedrag kan een deel van de schenking (45%) fiscaal in mindering brengen. Het rijksregisternummer moet de belastingdienst helpen om giften aan goede doelen automatisch op te nemen in de VVA. Volgens de FOD Financiën moet de toevoeging vergissingen uitsluiten en de procedure vereenvoudigen.
  • De VVA is ook uitgebreid met de kosten voor kinderopvang. Die zijn vooraf ingevuld als ze door de opvangorganisatie op tijd zijn doorgestuurd naar de FOD Financiën.

Maar: Er zijn ook zaken die de fiscus niet kan achterhalen.

  • We denken bijvoorbeeld aan de kapitaalopbrengsten, zoals dividenden en coupons. Op die opbrengsten moet je doorgaans een roerende voorheffing van 30 procent betalen. Maar je kan een deel van de betaalde belasting terugvorderen via de belastingaangifte. Je moet dit weliswaar zelf nog aangeven in de VVA.
  • Daarnaast zijn er zaken die de fiscus wel weet via de fiscale fiches in Tax-on-web, maar waarvoor het moeilijk blijkt om ze in de aangifte te integreren. “Bijvoorbeeld kinderen ten laste die niet correct staan aangegeven in geval van co-ouderschap, leningen, langetermijnsparen… Dat scheelt allemaal wel een slok op de borrel”, laat Rosseel in een ander interview met VRT NWS weten.
  • Indien je akkoord gaat met wat er in de VVA staat, hoef je niets te doen. De fiscus berekent dan de belasting op basis van die gegevens.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.