Voor de eerste keer meer goud dan dollars in Russische reserves

Vorig jaar bewaarde Rusland in zijn reserves voor het eerst in de geschiedenis meer goud dan Amerikaanse dollars. Dat blijkt uit een rapport van de Russische Centrale Bank, gebaseerd op gegevens van eind juni vorig jaar. Op dat moment bezat Rusland een goudvoorraad met een waarde van 128,5 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigde het edelmetaal 22,9 procent van de totale internationale reserves van Rusland.

Die goudvoorraad was bijna 4 miljard dollar meer waard dan de Russische reserves aan Amerikaans geld. Het aandeel van de Amerikaanse dollars in de Russische reserves daalde tot 22,2 procent. Ook de aanwezigheid van de euro in de reserves daalde tot 29,5 procent. Bij de Chinese yuan was er sprake van een afslanking tot 12,2 procent.

Petroleumexport

‘In de voorbije drie jaar heeft Rusland zijn buitenlandse reserves agressief van Amerikaanse dollars naar goud en andere valuta, zoals de Chinese yuan, verschoven,’ merkt Timur Nigmatullin, analist bij makelaar Otkritie Broker, op. ‘Dit is atypisch gedrag voor een economie met de omvang van Rusland. Landen verkiezen voor hun reserve-portefeuilles doorgaans een mix van harde valuta boven metalen.’

Het rapport toont dat de totale Russische internationale reserves eind juni vorig jaar 561 miljard dollar bedroegen. Na de Russische economische crisis halverwege het voorbije decennium begon het land echter intensief buitenlandse valuta op te kopen. Daarvoor gebruikte Rusland de grote opbrengsten van zijn petroleumexport. Op die manier bouwde het land een substantiële buffer voor eventuele moeilijke periodes op. 

In de wereldwijde deviezenreserves blijft de Amerikaanse dollar de belangrijkste waarde. Het Internationaal Monetair Fonds maakt daarbij gewag van meer dan 60 procent. In Rusland is de euro met een bedrag van meer dan 165 miljard dollar echter de belangrijkste reservemunt.

Corona

De waarde van de Russische goudvoorraden kreeg begin vorig jaar een belangrijke injectie. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis kenden de goudprijzen immers een sterke stijging. In augustus bereikten die prijzen een recordhoogte. Dit betekent dat het aandeel van goud in de reserves van Rusland wellicht ook de hele zomer verder zal zijn gestegen.

De voorbije jaren toonde Rusland zich de grootste goudkoper van de wereld. Die strategie werd begin vorig jaar echter afgebouwd. In maart, op het hoogtepunt van de coronapandemie, heeft Rusland zijn goudaankopen volledig stopgezet.

Elvira Nabiullina, hoofd van de Russische Centrale Bank, gaf in juli te kennen met de actuele Russische goudvoorraden, na de uitgebreide aankopen van de voorbije jaren, tevreden te zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.