Goudprijs zakt in één klap tot laagste niveau in vier maanden

Na verrassend positieve economische data vanuit de Verenigde Staten, is de goudprijs maandag sterk teruggevallen: met 40 dollar in een klap. De prijs van het edelmetaal zakte tot 1.831 dollar per ounce (31,1 gram), het laagste niveau in ongeveer vier maanden.

Aanleiding was het nieuws dat het ondernemersvertrouwen in de VS, ondanks de heropflakkering van het nieuwe coronavirus, in november flink is verbeterd. De zogenaamde ‘inkoopmanagersindex’ van het onderzoeksbureau Markit steeg naar het hoogste peil in vijfenhalf jaar. Terwijl analisten nochtans een daling hadden verwacht. Volgens het onderzoeksbureau is de positieve stemming onder meer het gevolg van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De dollar won maandag terrein op de internationale markten. Aangezien de goudprijs in dollar is uitgedrukt, zet een stijgende munt druk op de prijs. Goud wordt traditioneel beschouwd als een veilige haven voor beleggers, maar is nu minder in trek door de positieve stemming op de beurzen. Die is dan weer het gevolg van positieve berichten over de ontwikkeling van coronavaccins.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20