‘Veilige havens’ goud en bitcoin zijn in trek: slechte tijden op komst?

De zogenaamde ‘veilige havens’ goud en bitcoin doen het goed bij beleggers. De cryptomunt schoot maandag zelfs 5 procent hoger.

Nu overheden overal ter wereld een opbod voeren inzake stimuluspakketten om de economie terug aan te zwengelen, richten steeds meer beleggers zich naar goud of bitcoins. Beide worden aanzien als een veilige belegging, waar de overheid geen invloed op heeft. Centrale banken kunnen geen goud of bitcoins creëren, zoals ze gewoon geld kunnen bijdrukken.

Zowel goud als de cryptomunt stegen maandag in waarde. Omstreeks 16 uur Belgische tijd won de bitcoin 5 procent tot 12.400 punten. Ook de goudprijs was in opmars, met een winst van 2 procent. Een ounce goud is momenteel 1,988 waard, wat een stukje meer is dan het record van 1.921 dollar in 2011. De laatste tijd komt een stijgende trend bij beide beleggingen regelmatig tegelijkertijd voor.

Zelfs Buffett zwicht voor goud

En er zijn nog tekenen aan de wand. Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft al zijn aandelen in financieel fonds Goldman Sachs verkocht. Tegenover die verkoop stond de aankoop van aandelen van goudproducent Barrick Gold. Dat is enigszins opvallend, omdat Buffett een aantal jaren terug nog riep dat er betere investeringen voorhanden zijn.

‘In veel aandeelhoudersbrieven en tijdens aandeelhoudersvergaderingen toonde Buffett zich sceptisch over goud. Het is straf dat dit plots opduikt inh zijn portefeuille. Het lijkt bijna een verzekering tegen mogelijke slechte tijden’, verklaarde David Kass, professor financiën aan de University of Maryland, aan het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20