Goudreserves Russische banken bereiken nieuw recordniveau

In Rusland hadden de banken tijdens de maand augustus een voorraad edelmetalen ter waarde van 7,5 miljard dollar in bezit, ruim een kwart meer dan de maand voordien. Dat meldt de Russische nieuwssite RBC.

Met die bijkomende aankopen hebben de Russische banken hun reserves edelmetalen, vooral goud, tot het hoogste niveau in de geschiedenis gebracht.

In totaal hadden de Russische banken in augustus een voorraad van 121 ton edelmetalen in bezit. Dat was ruim 10 procent meer dan het vorige record, dat in oktober vorig jaar was geregistreerd.

Wit-Rusland

Opgemerkt wordt dat de Russische banken tijdens de maand augustus hun voorraden edelmetalen met meer dan 23 ton hebben uitgebreid. De Russische financiële wereld hoopt dat de goudreserves een bescherming kunnen bieden tegen de toenemende economische en sociale volatiliteit.

In eerste instantie was er de politieke crisis in buurland Wit-Rusland. De Russische regering had de grote banken van het land daarbij opgedragen de geldstromen naar Wit-Rusland in stand te houden.

Door de woelige situatie rond de verkiezing van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko dreigden lokale banken immers met een zware uitstroom van kapitaal te worden geconfronteerd.

Bovendien moest worden vermeden dat Russische banken op hun filialen in Wit-Rusland zware afboekingen zouden moeten doen, zoals eerder ook al na de politieke problemen in Oekraïne drie jaar geleden het geval was.

Navalny

Daarnaast wordt ook gewezen naar de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, waarvan de gevolgen eveneens een negatieve impact op de Russische economie zouden kunnen hebben.

Onder meer de Nordstream-pijpleiding, die Russisch gas naar West-Europa moet brengen, kon door de aanslag op Navalny mogelijk in het gedrang komen. Rusland zou door de vergiftiging ook verdere westerse sancties kunnen riskeren.

De goudprijs bereikte in augustus een recordhoogte. Voor de eerste keer in de geschiedenis passeerde die prijs de grens van 2.000 dollar per ounce. Sindsdien is er weliswaar opnieuw een daling geregistreerd, maar het edelmetaal is momenteel nog steeds ongeveer een derde duurder dan bij het begin van dit jaar.

Augustus was de vierde maand op rij waarin de Russische banken hun reserves edelmetalen verder verhoogden. Dat beleid kon worden gelinkt aan het toenemend aantal coronabesmettingen waarmee het land moest afrekenen.

Meer