Von der Leyen dringt bij G7 aan op meer druk op Rusland voor staakt-het-vuren in Oekraïne

Von der Leyen dringt bij G7 aan op meer druk op Rusland voor staakt-het-vuren in Oekraïne
Ursula von der Leyen – (Photo by Toby Melville – WPA Pool/Getty Images)

Key takeaways

  • Von der Leyen dringt er bij de G7 op aan om de druk op Rusland op te voeren voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.
  • Ze stelt een 18de pakket sancties voor en roept alle G7-partners op zich hierbij aan te sluiten.
  • Europa geeft prioriteit aan marktstabiliteit, vooral in de energiesector, te midden van de escalerende wereldwijde spanningen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, benadrukte de noodzaak van meer druk op Rusland om een staakt-het-vuren in Oekraïne te bereiken. Tijdens haar toespraak op de G7-top in de de Canadese Rocky Mountains, drong ze er bij de andere leiders van ’s werelds grootste industrielanden op aan om de sancties tegen Rusland aan te scherpen.

Von der Leyen benadrukte dat Europa vastbesloten is om de aandacht op de oorlog in Oekraïne te houden, ondanks de oplopende spanningen tussen Israël en Iran in het Midden-Oosten. Ze stelde een 18de pakket sancties voor en riep alle G7-partners op zich hierbij aan te sluiten.

Focus verschuift naar het Midden-Oosten

Terwijl de wereldwijde aandacht is verschoven naar het Midden-Oosten na de Israëlische aanvallen op Iran, benadrukte von der Leyen het belang van marktstabiliteit, vooral in de energiesector. Ze bevestigde besprekingen met de Amerikaanse president Donald Trump over het waarborgen van de marktstabiliteit en zei waakzaam te blijven wat betreft de gevolgen voor de internationale energiemarkten.

Wat betreft de handelsbesprekingen met de regering Trump, herhaalde von der Leyen haar voorkeur voor een onderhandelde oplossing vóór de deadline van 9 juli, terwijl ze erkende dat het blok noodplannen aan het voorbereiden was voor het geval er geen overeenkomst bereikt zou kunnen worden.

Regionale conflicten

Na een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevestigde von der Leyen het recht van Israël op zelfverdediging, maar onderstreepte ze de noodzaak van een diplomatieke oplossing om het nucleaire programma van Iran aan te pakken. Ze herhaalde het standpunt van Europa tegen de verwerving van kernwapens door Iran en benadrukte de onderlinge verbondenheid van conflicten in Europa en het Midden-Oosten, waarbij ze wees op het gebruik van soortgelijke door Iran gemaakte drones en raketten tegen zowel Oekraïne als Israël.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00