Volvo bouwt nieuw ontwikkelingscentrum voor autobatterijen

Volvo zal in samenwerking met batterijfabrikant Northvolt een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum openen voor batterijtechnologie. Dat maakte de Zweedse autofabrikant zelf bekend. Met de deal is 30 miljard Zweedse kroon gemoeid, of zo’n 3 miljard euro.

Het centrum zal gebouwd worden in de Zweedse stad Göteborg, waar ook het hoofdkantoor van Volvo is gevestigd, en kan al vanaf volgend jaar operationeel zijn. “Onze samenwerking met Northvolt verzekert de aflevering van kwaliteitsvolle en duurzaam ontwikkelde batterijen voor de volgende generatie van puur elektrische Volvo’s”, verklaart CEO Håkan Samuelsson.

Batterijfabriek

Het bedrijf wil tegen 2030 dat 50 procent van alle verkoop van auto’s uit elektrische modellen bestaat. Naast het R&D-centrum zullen Volvo en Northvolt ook een reusachtige batterijfabriek bouwen, goed voor een jaarlijkse capaciteit van 50 GWh. Heel lang was Gent ook in de running om de fabriek te huisvesten. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reisde zelfs naar Zweden af om dit de bespreken met de Volvo-top. Maar tevergeefs: Gent viel af van de shortlist. Waar de fabriek wel komt, is voorlopig niet duidelijk.

Ook Northvolt zelf zet harder in op uitbreiding en vernieuwing. Zo maakte het in oktober bekend 750 miljoen dollar te gaan investeren in een nieuw laboratorium in Zweden. Een nieuwe batterijfabriek, die werd gebouwd in het noorden van Zweden, zal deze maand nog in werking treden. Het bedrijf mikt tegen 2030 op een marktaandeel van om en bij de 20 procent, en levert ook batterijen voor de wagens van Volkswagen en BMW.

(evb)

Meer