Autogroep Volkswagen heeft maandag aangekondigd van plan te zijn om sportwagenmerk Porsche in de herfst naar de beurs te brengen, in wat een van de grootste beursnoteringen ter wereld zou kunnen worden.
Porsche zou eind september of begin oktober al naar de beurs kunnen trekken, zo melden verschillende financiële media. Een volledige beursgang zou dan tegen eind 2022 moeten afgerond zijn.
Qatar
Er zou een achtste van de Porsche-aandelen op de aandelenmarkten gelanceerd worden. De Porsche-holding, Porsche SE, behoudt 25 procent plus een aandeel. Zo zullen de controlerende families Porsche en Piëch een blokkeringsminderheid hebben.
Beleggers verwachten een waardering tussen 60 miljard en 85 miljard euro. Terwijl het merk Porsche sterk staat, zijn de waarderingen van andere luxe automerken zoals Aston Martin en Ferrari flink gedaald. Een dergelijke beursgang zou niettemin kunnen behoren tot de grootste in de Duitse geschiedenis en zou de grootste zijn in Europa sinds 1999, zo blijkt uit gegevens van Refinitiv.
Qatar zal een belangrijke investeerder zijn. De Golfstaat wil zich vastpinnen op een aandeel van 4,99 procent in het nieuw genoteerde bedrijf. Preferente aandelen zullen ook worden aangeboden aan kleine beleggers in landen in Europa, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië, in een poging om de trouwe schare fans van Porsche aan te boren.
Volatiliteit
De grootste autobouwer van Europa stipt wel aan dat de beursintroductie nog “onder voorbehoud” en “afhankelijk van verdere ontwikkelingen op de kapitaalmarkt” is. Volkswagen refereert hierbij impliciet aan de verschillende problemen die de wereldeconomie (en bijgevolg de beurzen) tergen.
Arno Antlitz, de financiële topman van Volkswagen Group, maakte eerder echter duidelijk dat er geen enkele reden was waarom VW niet met de beursgang van Porsche tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zou doorgaan.
“Porsche heeft door de jaren heen bewezen marktverstoringen, waaronder de recente onderbrekingen in de toeleveringsketens, bijzonder goed te kunnen opvangen”, voerde Antlitz aan.
“VW moet aan zijn timing werken”
Sommige beleggers zeggen dat het, nu de Europese aandelenmarkten in een neerwaartse spiraal zitten, de inflatie recordhoogten bereikt en Rusland de gastoevoer stopzet, een bijzonder slechte tijd is voor een beursintroductie.
Bij een dergelijke marktvolatiliteit aandringen op een notering, past enkel binnen het verlangen van de families Porsche en Piëch naar meer controle, opperde Hendrik Schmidt, governance expert bij Volkswagen-investeerder DWS, tegenover financiële nieuwssite CNBC.
“De marktomstandigheden zijn momenteel zeer ongunstig”, zei Ingo Speich, hoofd duurzaamheid en corporate governance bij Deka Investment, een andere investeerder in Volkswagen. Hij weigerde commentaar te geven op de vraag van CNBC of Deka Porsche-aandelen zou kopen.
“VW moet aan zijn timing werken: het plan om naar de beurs te gaan werd aangekondigd op dezelfde dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, de eerste officiële aankondiging om een beursgang te plannen, komt precies op het moment dat Rusland stopt met het leveren van gas aan Duitsland”, schreven dan weer de analisten van investeringsbank Stifel.
Speciaal dividend
Als de beursgang slaagt, zal Volkswagen in december een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen om een speciaal dividend van 49 procent van de opbrengst aan de aandeelhouders voor te stellen, dat begin 2023 zal worden uitgekeerd.
(evb)