Volgens de Duitse centrale bank is de economische en energiecrisis al voorbij: maar klopt dat wel?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een – kleine – recessie in Duitsland alvorens de economie in 2024 zal herstellen, maar Joachim Nagel, voorzitter van de Duitse centrale bank, is ervan overtuigd dat zijn land zo’n scenario kan vermijden. Hij verwijst daarbij naar het einde van de energiecrisis.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland is lange tijd de economische motor geweest van de EU. Maar sinds het uitbreken van de energiecrisis heeft het land alle moeite van de wereld om die rol nog op zich te nemen. Duitsland is tot de pijnlijke vaststelling gekomen dat het enorm afhankelijk is van buitenlandse energie. Voorts rijst de vraag: hoe zwaar de Duitse kernuitstap de economische groei van het land onder druk zal zetten.

In het nieuws: Volgens Nagel komt er eindelijk een einde aan de periode van economische onrust in Duitsland.

  • Het IMF heeft eerder deze week de prognoses voor de wereldeconomie gepubliceerd. De VN-organisatie verwacht dat de Duitse economie dit jaar met 0,1 procent zal krimpen. Daarmee wordt onze oosterbuur na het Verenigd Koninkrijk het slechtst presterende land van de grote economieën.
  • De monetaire instelling denkt echter dat de Duitse economie zich na een korte recessie zal herstellen, met een groei van 1,1 procent in 2024.
  • Nagel is optimistischer en denkt dat zijn land een recessie kan vermijden.

“De Duitse economie heeft de afgelopen weken en maanden veel bewezen. Zo is het aanpassingsvermogen van de Duitse industrie behoorlijk groot en is de energiecrisis min of meer opgelost. We moesten in het verleden het hoofd bieden aan een onzekere situatie, maar die is nu voorbij, en de vooruitzichten zijn goed.

Nagel in een gesprek met CNBC

Duitsland sluit de kerncentrales

Is de energiecrisis echt voorbij? Dat valt nog te bezien. De Europese landen hebben de voorbije winter energietekorten kunnen vermijden, maar de vraag is of Duitsland daar dit najaar ook zal in slagen. Het land sluit zaterdag namelijk de drie laatste kerncentrales. Daardoor zullen de Duitsers 4 GW van hun nationale elektriciteitsproductie verliezen. Ze moeten dat verlies op een of andere manier compenseren.

  • Er is geen consensus over de potentiële gevolgen van die beslissing. De Duitse ecologen – die de sluiting met hand en tand hebben verdedigd – menen dat op termijn de elektriciteitsprijs zal dalen.
  • Maar voor Peter Adrian, voorzitter van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie, is het tegendeel waar: er zijn opnieuw tekorten mogelijk en op korte termijn verwacht hij een forse prijsstijging. Dat zou een rem kunnen zetten op de Duitse economie. Dat staat dus haaks op de optimistische voorspellingen van de voorzitter van de Bundesbank.

(ns)

Meer