“Volgende stierenmarkt van Bitcoin pas tegen eind 2024”

Cryptomunt Bitcoin zal mogelijk pas opnieuw marktoptimisme zien tegen eind 2024 of begin 2025. Dat zou alles te maken hebben met de volgende “halving” van Bitcoin.

Volgens Du Jun, mede-oprichter van de Chinese cryptobeurs Huobi, zit een volgende stierenmarkt er voor Bitcoin pas in binnen enkele jaren. De Chinese crypto-ondernemer legde zondag in een interview met zakenzender CNBC uit dat marktoptimisme rond Bitcoin een sterke correlatie met de “halving”-cyclus van de cryptomunt vertoont.

De “halving” van Bitcoin slaat op een evenement dat ingebouwd zit in de broncode van de cryptomunt. Om de 210.000 “blocks” die toegevoegd worden aan de blockchain van Bitcoin door cryptomijners, wat ongeveer om de 4 jaar gebeurt, wordt de beloning om die “blocks” te ontcijferen gehalveerd. De laatste halving gebeurde op 11 mei 2020. Daardoor werd de beloning voor mijners teruggeschroefd van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per “block”. 

Er wordt verwacht dat de laatste Bitcoin door dit proces pas in 2140 zal ontgonnen worden, hoewel er vandaag al meer dan 19 miljoen van de maximale voorraad van 21 miljoen gemijnd zijn.

“Cryptowinter” biedt ook mogelijkheden

Enkele maanden na de vorige halving in 2020, bereikte de koers van Bitcoin tweemaal een nieuwe all-time high in 2021 met 68.000 dollar per stuk als absolute recordprijs op 10 november.

Telkens nadat Bitcoin een rally ziet door een halving-proces, wat effectief het verse aanbod aan Bitcoins doet slinken, zakt zijn prijs opnieuw gedurende verschillende maanden.

“Als deze cyclus zich voortzet, zitten we nu in de vroege fase van een berenmarkt. Het is moeilijk dit precies te voorspellen omdat er zoveel andere factoren zijn die de markt ook kunnen beïnvloeden, zoals geopolitieke kwesties met inbegrip van oorlog, of recent nog Covid,” verduidelijkte Du aan CNBC.

Volgens Ethereum-stichter Vitalik Buterin biedt zo’n “cryptowinter” ook mogelijkheden voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde digitale activa om te sleutelen aan hun technologie. Wanneer de ongewenste hyperspeculatieve aandacht verdampt, blijven enkel de sterkste en meest innovatieve projecten over, zo redeneert Buterin.

Meer