Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Volgende recessie wordt vernietigend voor werkende klasse

Logo Business AM
Economie

29/05/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Weinige Amerikanen hebben de voorbije decennia van een loonsverhoging kunnen genieten indien rekening wordt gehouden met inflatie. Dat is een groot verschil met vroeger toen de werkende en middenklasse zijn loon zag stijgen naarmate de economie groeide.

TIME magazine publiceerde onlangs een rapport waarin stond te lezen dat de lonen van werknemers de voorbije 4 decennia – aangepast aan de inflatie – zo goed als onveranderd bleven, terwijl de inkomsten van de top 1% zijn verdrievoudigd.

Het herstel van de crash van 2008 – waarbij bankiers en banken werden gered met belastinggeld terwijl miljoenen hun spaargeld, huis en werk verloren – ging bijna exclusief naar de rijken. Hun inkomen steeg in de drie jaar die op de crash volgde met een derde, terwijl de 99% het met minder dan een half procent moest stellen.

Werk eens 1.000 jaar om je CEO bij te benen

Het beste voorbeeld is misschien Walmart, de supermarkt van ‘de gewone Amerikaan’. De New York Times berekende dat de gemiddelde werknemer bij deze keten 19.177 dollar per jaar verdient (16.500 euro) en daarom meer dan 1.000 jaar zou moeten werken om het jaarloon van CEO Doug McMillon te evenaren (22,2 miljoen dollar).

In dat verband mogen de uitspraken van een aantal CEO’s tijdens een recent debat georganiseerd door de Federal Reserve Bank of Dallas best alarmerend worden genoemd. Deze toplui wisten namelijk te vertellen dat de dagen waarin de meeste mensen een loonsverhoging kregen voorbij zijn en dat ze hun werknemersbestand verder gaan inkrimpen.

Het is niet omdat een bedrijf geld verdient dat de werknemer daarin moet delen

De boodschap kan moeilijk duidelijker: Amerikanen moeten niet langer denken dat ze meer salaris zullen krijgen omdat hun bedrijf meer winst maakt. Wie meer geld wil zal naar een job moeten overschakelen die meer kennis vereist en beter betaalt. 

Troy Taylor, de CEO van de Coca-Cola franchise voor Florida, bevestigde dat hij nu nog mensen rekruteert, maar dat hij zijn werknemersbestand wel degelijk zal reduceren “omdat we steeds meer in automatisering investeren. Degene die nog zullen worden gerekruteerd zullen mensen zijn met een grote technische kennis.”

“Algemene loonsverhogingen? Alleszins niet in mijn sector” 

Op de vraag waar er nog grote salarisverhogingen te vinden zullen zijn, antwoordde  Taylor ‘in beroepen voor technisch begaafde werknemers.” Algemene loonsverhogingen? “Alleszins niet in mijn sector.” 

Taylor werd in zijn visie ondersteund door John Stephens, de CFO van telecombedrijf AT&T. Die wist te melden dat 20% van zijn werknemers in call centers actief zijn. Maar zo veel heeft hij er niet nodig. “Evenmin heb ik nog veel mensen nodig die kabels leggen.” Omdat de veranderingen die op komst zijn brutaal zullen zijn probeert AT&T zo veel mogelijk werknemers te herscholen in jobs die veel meer technische kennis vergen.

De boodschap kan moeilijk duidelijker.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks