Voka: ‘Tweede lockdown zou voor vele bedrijven fataal zijn’

Een tweede lockdown door een heropstoot van coronabesmettingen zou vele Vlaamse bedrijven fataal worden. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka), gebaseerd op een enquête bij achthonderd Vlaamse bedrijven. Daarbij bleek dat ruim één op vier respondenten waarschuwt een nieuwe lockdown niet te zullen overleven.

Het is volgens Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, dan ook cruciaal dat iedereen de nodige veiligheidsmaatregelen blijft volgen. Alleen op die manier kan volgens hem een nieuwe golf van besmettingen worden vermeden.

Het onderzoek toont dat 57 procent van de Vlaamse ondernemingen zich schaart achter de beslissing van overheid, twee maanden geleden, om tot een brede lockdown over te gaan. De respondenten beseffen dat de ingreep nodig was om een verspreiding van het virus tegen te gaan. Een kwart van de ondervraagden zegt echter geen begrip te kunnen tonen voor het beleid. Daarbij wordt vaak opgemerkt dat de lockdown te lang heeft geduurd.

Voka beklemtoont dat de meeste bedrijven de veiligheidsmaatregelen nauwgezet opvolgen. De organisatie wijst daarbij naar de organisatie van telewerk en maatregelen voor social distancing. Bovendien werd vaak ook beschermingsmateriaal zoals handschoenen, mondmaskers of tussenwanden ter beschikking gesteld.

Opsporen en testen

Uit de studie blijkt echter ook dat 51 procent van de Vlaamse ondernemingen vreest voor een tweede lockdown later dit jaar. Daarbij zegt 26 procent dat een dergelijke heropstoot hen fataal zou worden. De Nationale Bank vreest nu al voor 70.000 faillissementen bij zelfstandigen en 180.000 ontslagen bij werknemers. De gevolgen van een tweede lockdown zouden volgens Voka echter nog veel dramatischer zijn.

Indien er toch een heropstoot van besmettingen zou komen, moet volgens Hans Maertens dan ook voor een aangepaste aanpak worden gekozen. Daarbij moet volgens hem de nadruk worden gelegd op het opsporen en testen. ‘Op die manier kan de isolatie meer adequaat worden ingezet en beperkt wordt tot besmette personen, mensen met symptomen of met een bijzonder hoog risico.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.