Vlaggenschipfonds techbelegger Cathie Wood krijgt rake klappen op de beurs

Vrijdag sloot de prijs van een ‘invers’ ARK-ETF voor het eerst hoger dan de Ark Innovation-ETF, het vlaggenschipfonds van ARK Invest, zelf. Laatstgenoemd aandelenfonds (met vooral techbedrijven in z’n aanbod) is in de afgelopen 12 maanden bijna gehalveerd. Niettemin staan beleggers nog steeds achter Cathie Wood, de mediagenieke Ark-CEO. Dat berichten Amerikaanse zakensites als Bloomberg als Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

Het is duurder geworden om aandelen te kopen in een fonds dat op zeer korte termijn inzet tegen ARKK dan om aandelen van de ETF zelf te kopen.

Inverse ETF’s worden vaak “bear”- of “short”-trackers genoemd. Ze zijn ontworpen om het tegengestelde van een bepaalde index of benchmark te realiseren. Als de index stijgt, daalt de waarde van de inverse ETF, en vice versa.

Als pendant van Cathie Wood’s tech-fonds is de Short Innovation-ETF (ticker: SARK) van Tuttle Capital Management er zo eentje. De tracker bereikte vrijdag een nieuwe mijlpaal toen z’n koers die van het fonds overvleugelde waarvan het omgekeerde rendement moet worden opgeleverd: de Ark Disruptive Innovation-ETF.

Die trend zette zich vandaag door toen de short-ARK ETF met 6 procent steeg tot 60,61 dollar, terwijl de Ark Disruptive Innovation-ETF met ongeveer 6 procent daalde tot 52,29 dollar. Sinds de lancering in november heeft de short-ARK ETF een rendement van ongeveer 96 procent behaald, terwijl de Ark-ETF (ticker: ARKK) in diezelfde periode met ongeveer 56 procent is gedaald.

Olie en gas

De prestaties van Ark Invest worden geschaad door een “risicomijdend klimaat”, schrijft Business Insider. Daarin gaat de voorkeur uit naar veiligere blue chip-aandelen en olie- en gasbedrijven – iets waaraan ARK Invest weinig is blootgesteld.

Wood’s groeigerichte ETF krijgt ook door nieuws op het Amerikaanse front klappen. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, begint namelijk deze maand aan zijn renteverhogingen.

“Ik denk dat het logisch is dat ARKK dit jaar zo sterk gedaald is. Te veel aandelen in de ARKK-portefeuille waren afhankelijk van liquiditeit van centrale banken om hun buitensporige winsten te voeden”, liet Matt Maley, hoofdmarktstrateeg bij Miller Tabak + Co, optekenen door Bloomberg. “Nu deze liquiditeit wordt teruggedraaid, gaan de aandelen op een betekenisvolle manier naar beneden.”

Nog steeds vertrouwen

Maar Wood houdt vast aan haar langetermijnvisie dat deflatoire maatregelen, deels gedreven door technologische innovatie, de prestaties van haar portefeuille zullen helpen opkrikken. En beleggers hebben nog steeds vertrouwen in Wood – voorlopig althans.

Het beheerd vermogen van de ARKK-ETF is sinds de lancering van de SARK-ETF bijna gehalveerd, maar dat is uitsluitend te danken aan de prijsontwikkeling van het fonds. De onderliggende fondsstromen, gedreven door de koop- en verkoopbeslissingen van beleggers, geven aan dat zij blijven geloven in de beleggingsvisie die door Wood wordt gepredikt.

De ARKK-ETF kende tot nu toe een fondseninstroom van ongeveer 876 miljoen dollar; en 619 miljoen dollar sinds de lancering van de SARK-ETF. Ondertussen heeft SARK sinds de lancering 250 miljoen dollar aan fondsen aangetrokken, en heeft op het moment van schrijven 338 miljoen dollar onder beheer.

Tesla

Maar het geduld van beleggers in de beleggingsstrategie van Wood kan nog één keer op de proef worden gesteld als de koers van zijn grootste aandeel, Tesla, begint te dalen. Tesla is het enige bedrijf in de aandelenportefeuille dat het afgelopen jaar een positief rendement heeft gegenereerd.

Maar in 2022 is het aandeel met 27 procent gedaald: zorgen over stijgende inputprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen maken namelijk dat er minder Tesla-wagens in omloop zijn op de markt dan ervoor. En het aanbod was al beperkt.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20