Poetin bezoekt Noord-Korea: nieuwe alliantie tegen het Westen?

De Russische president Vladimir Poetin is op bezoek in Noord-Korea. Dat bezoek gebruikt hij om te proberen om een alliantie te smeden met Pyongyang, tegen het Westen en de pro-Oekraïense landen.

In het nieuws: Poetin sluit een wederzijds hulpverdrag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

  • Het verdrag omvat samenwerking op gebieden zoals onderwijs, landbouw en toerisme. Ook spreken beide landen af elkaar bijstand te bieden bij agressie tegen de ander.
  • Poetin benadrukte dat het verdrag “defensief van aard is”, maar er mag natuurlijk geen misverstand over bestaan dat Poetin uit is op een steeds groter wordende alliantie tegen het Westen. Iran en Noord-Korea steunen zijn oorlog in Oekraïne. Eerder dit jaar beweerde Oekraïne dat Rusland Noord-Koreaanse ballistische raketten had gebruikt om doelen aan te vallen. En China houdt zich formeel op de vlakte, maar nam niet deel aan de gesprekken die Oekraïens president Volodymyr Zelensky organiseerde om de krijtlijnen voor vredesonderhandelingen op te stellen.
  • Het bezoek van Poetin aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, zijn eerste sinds 2000, was een propagandaspektakel met Russische en Noord-Koreaanse vlaggen en patriottische muziek. Kim Jong Un had in september tijdens een ontmoeting in Rusland al zijn “volledige en onvoorwaardelijke steun” voor de oorlog toegezegd.

Ingezoomd: Sancties maken nog weinig impact op Poetin.

  • Rusland en Noord-Korea zijn door internationale sancties nauwer met elkaar verbonden geraakt. De sancties tegen Moskou zijn voornamelijk opgelegd na de invasie van Oekraïne. Noord-Korea heeft dan weer te maken met VN-sancties door zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s.
  • Rusland heeft geprobeerd de internationale gemeenschap te overtuigen deze sancties te verminderen of heeft ze zelf geschonden. En ook nu bleek maar weer eens dat Poetin zich niets aantrekt van die sancties. Tijdens zijn bezoek schonk Poetin Kim een auto, terwijl handel in luxegoederen met Noord-Korea officieel verboden is.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.