Vlaanderen wil laadpaal voor elektrische auto binnen 250 meter van woonplaats

Vlaanderen wil tegen 2025 een laadpaal voor bestuurders van elektrische wagens binnen de 250 meter van de woonst. Wie geen mogelijkheid heeft om op privaat terrein een laadpaal te plaatsen zal er een kunnen aanvragen binnen die perimeter. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vandaag bekend.

Minister Peeters zet op het einde van het jaar in op thuisladen van elektrische auto’s. Na de overdracht van de bevoegdheid over laadinfrastructuur van de minister van Energie naar de minister van Mobiliteit, moest er een nieuw wetgevend kader worden uitgewerkt. Dit is nu de laatste regelgevende stap daarin, meldt Peeters.

Grote verkeersassen

De minister wil 35.000 laadequivalenten (CPE) tegen 2025 en tegen 2030 100.000 (semi-)publieke laadequivalenten in Vlaanderen.

De projectoproepen die minister Peeters hiervoor lanceerde, waren volgens haar alvast een succes. “Met de resultaten van onze eerste projectoproepen voor bedrijven en (ultra)snelladers verdriedubbelen we het totale aantal. Binnen dit en twee jaar komen er 12.615 laadequivalenten bij in Vlaanderen”, zegt Peeters.

80 procent van het laden gebeurt volgens de minister thuis en op het werk. Daarom wordt er 8,4 miljoen euro aan subsidies voorzien voor bedrijven die in laadinfrastructuur investeren en deze publiek toegankelijk maken.

Om te zorgen dat mensen ook onderweg kunnen laden, bouwt Vlaanderen aan een snellaadinfrastructuur om de 25 kilometer langs grote verkeersassen.

5,5 palen per 100 kilometer

Het is niet de eerste keer dat minister Peeters wil uitpakken met investeringen in snelladers. Begin december kondigde ze 5,4 miljoen euro te willen steken in de technologie.

De vraag blijft of al die investeringen voldoende zijn om een toekomstig elektrisch wagenpark te voorzien van de nodige stroom. In september telde bijvoorbeeld Nederland zo’n 47 laadpalen per 100 kilometer weg. Ik België stonden er 5,5 exemplaren per 100 kilometer.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20