5,4 miljoen euro voor nieuwe “ultrasnelladers” voor elektrische wagens in Vlaanderen

Vlaanderen zal op 49 locaties nieuwe ultrasnelladers, dat zijn laders met een capaciteit van minstens 150 kW, voor elektrische auto’s uitrollen. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bekend gemaakt.

De laders komen terecht in dienstenzones, carpoolparkings, Hoppinpunten en Park & Rides. Acht van die locaties bevinden zich in Antwerpen, zeven in Limburg, dertien in Oost-Vlaanderen, dertien in Vlaams-Brabant en acht in West-Vlaanderen. Ze zouden tegen juni 2024 geïnstalleerd moeten zijn.

“Bestuurders moeten onderweg altijd kunnen laden”

“De parkings langs grote en drukke verkeersassen zijn belangrijke en strategisch gelegen locaties om onze laadinfrastructuur uit te breiden. Zo zorgen we dat er langs grote verkeersassen om de 25 kilometer laadinfrastructuur wordt aangeboden. We voorzien hiervoor 5,4 miljoen euro”, zegt minister Peeters.

“Mensen die elektrisch rijden, zullen in de eerste plaats thuis en op het werk opladen, maar bestuurders moeten ook onderweg altijd kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden: mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat er overal snel en dichtbij geladen kan worden.”

30.000 extra laadpalen

België loopt stevig achter op buurland Nederland in het aantal laadpalen voor elektrische wagens. In september telde ons land gemiddeld 5,5 laadpalen per 100 kilometer weg, Nederland had er 47,5. De vraag is of bovenstaande investeringen voldoende zullen zijn om dat verschil veel te verkleinen.

Minister Peeters beloofde alleszins om tegen 2025 minstens 30.000 extra laadpalen te installeren in Vlaanderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20