Vlaanderen krijgt einde van verplicht mondmasker in zicht

Het lijkt erop dat de mondmaskerplicht in Vlaanderen herleid zal worden tot het openbaar vervoer en drukke plaatsen. Dat laat premier Alexander De Croo (Open Vld) uitschijnen in enkele interviews in de aanloop naar het Overlegcomité van komende vrijdag.

Een week geleden pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever al voor het einde van de mondmaskerplicht in Vlaanderen, waar zowat 90 procent van alle volwassenen en bijna 78 procent van de hele bevolking volledig gevaccineerd zijn. Premier Alexander De Croo lijkt ongeveer op dezelfde lijn te zitten.

“De voorbije maanden heeft het mondmasker ons goed beschermd. Maar op plekken in Vlaanderen waar er bijzonder veel gevaccineerd is, kan ik me inbeelden dat het Overlegcomité beslist dat het niet meer nodig is op plaatsen waar het veilig is en er voldoende ventilatie is”, zei De Croo bij VTM Nieuws, zonder dieper in detail te gaan.

Quid supermarkten en cafés?

De premier opent daarmee de deur naar een afschaffing van het mondmasker op het werk en in openbare plaatsen waar het niet druk is. Op de belangrijke vraag of de mondmaskerplicht ook in de supermarkt en andere winkels niet meer zal gelden, wou De Croo niet ingaan. Voor De Wever mag ook daar de verplichting wegvallen.

Het wordt ook uitkijken in welke mate het Overlegcomité het mondmasker nog zal verplichten in Vlaamse horecazaken of bij de kapper. Omgekeerd liet De Croo verstaan dat de mondkapjes verplicht blijven op het openbaar vervoer en op drukke plaatsen.

Infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) vindt het nog te vroeg om de mondmaskerplicht volledig af te schaffen. Ze zou het zelfs “roekeloos” vinden die nu helemaal te laten vallen. “Als maatschappij zijn we daar nog niet klaar voor”, verklaarde Vlieghe zondag in De Zevende Dag op Eén.

Probleemkind Brussel

Voor alle duidelijkheid: de versoepelingen zijn in aantocht voor Vlaanderen en mogelijk voor Wallonië, maar vrijwel zeker niet voor Brussel, waar slechts 63 procent van de volwassenen en 50 procent van de volledige bevolking gevaccineerd is. Daar moet de invoering van een coronapas de niet-gevaccineerden aanzetten om zich toch te laten vaccineren, zegt De Croo.

Wat voorafging: Vervalt de mondmaskerplicht binnen enkele weken?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20