Vervalt de mondmaskerplicht binnen enkele weken? Als het van experten afhangt wel

Momenteel is zo’n 60 procent van de Belgen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Verschillende experten stellen het nut van verplichte mondmaskers voor de nabije toekomst in vraag.

“Als er weinig virus circuleert, zijn mondmaskers alleen nuttig in bepaalde situaties”, zegt professor infectieziekten Steven Callens (UGent) aan De Morgen. Ook vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) gelooft in een geleidelijke afbouw van mondmaskerverplichting.

Callens en Van Damme zijn lid van de GEMS, de expertengroep die de overheid bijstaat in de corona-aanpak.

“Stap voor stap”

Volgens professor Van Damme zullen we in september niet meer spreken van mondmaskerplicht. Al zou dat “natuurlijk afhankelijk zijn van de vaccinatiegraad en de epidemie op het moment”, vertelt hij aan VRT NWS. “Vandaar dat we toch pleiten om alles stap voor stap te bekijken.”

Als België blijft voortdoen zoals nu, zal een groot deel van de bevolking tegen begin september volledig gevaccineerd zijn volgens Van Damme. “Zowel de volwassenen als de 12-plussers.”

“Op dat moment kan je geleidelijk aan bekijken in welke omstandigheden we het mondmasker niet meer nodig hebben. Maar dat zal niet van de ene dag op de andere dag zijn en dus ook niet overal tegelijk”, verduidelijkt hij aan VRT NWS.

Gefaseerde afschaffing

“Of de maskers nut hebben of niet, hangt af van de hoeveelheid virus die in de maatschappij circuleert”, zegt professor Callens aan De Morgen.

“Momenteel waart er nog vrij veel virus rond. Elke dag zijn er in ons land 1.000 tot 2.000 nieuwe vastgestelde infecties per dag. Als er heel veel virus circuleert, zullen er heel veel mensen virus uitscheiden. Mondmaskers zijn dan zinvol, want ze verkleinen de kans dat het virus overzet van de ene mens op de andere.”

Een gefaseerde afschaffing van mondmaskers wordt breed gedragen in de groep experten die de overheid adviseert over coronamaatregelen. Ook viroloog Marc Van Ranst (KUL) en infectiologe Erika Vlieghe (UZA) delen die mening, aldus Het Nieuwsblad.

“Op het moment dat iedereen de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren, komen we in een andere fase terecht”, zegt Van Ranst aan Het Nieuwsblad. De viroloog is ervan overtuigd dat we een normaler schooljaar tegemoet gaan, waarbij de mondmaskers zo veel mogelijk achterwege zullen worden gelaten.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...
Markten