U-bocht: Frankrijk en Verenigde Staten scherpen regels rond mondmaskers weer aan

Zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten komen de autoriteiten terug op eerdere versoepelingen voor het dragen van een mondmasker. De U-bochten hebben alles te maken met de opkomst van de Delta-variant.

Het gaat wel niet om dezelfde soort verstrengingen: in Frankrijk slaan ze op het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen in de buitenlucht, in de Verenigde Staten gaat het om het dragen van mondmaskers indoor.

Frankrijk

  • Het departement Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, heeft de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in de drukke straten van Bordeaux en de toeristische gebieden. Het volgt daarmee andere departementen zoals de Vendée. De mondmaskerplicht op openbare plaatsen geldt nu in de meeste West-Franse badplaatsen.
  • De mondmaskers zijn niet verplicht op het strand.
  • Het departement Pyrénées-Orientales, in het zuiden van Frankrijk, had midden juli als eerste beslist de mondmaskerplicht weer in te voeren. Daarna volgden ook Aude (onder meer Carcassonne) en Hérault (onder meer Montpellier).
  • Ook in het noorden van Corsica is het dragen van een mondmasker voortaan verplicht in de drukke straten van verschillende steden, waaronder Bastia.

Verenigde Staten

  • De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft dan weer haar aanbeveling voor gevaccineerde Amerikanen gewijzigd: zij moeten voortaan opnieuw een mondmasker dragen in hogerisicogebieden, net als niet-gevaccineerden.
  • De aanbeveling slaat op publiek toegankelijke plaatsen indoor, benadrukte topvrouw Rochelle Walensky, verwijzend naar de de snelle verspreiding van de Delta-variant in de VS.
  • De CDC draait daarmee een eerdere aanbeveling voor gevaccineerden, die dateert van midden mei, helemaal terug.

Lees ook: Steeds meer gevaccineerde mensen zullen nu onvermijdelijk besmet raken, maar geen paniek: dit is waarom

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20