Vlaanderen duwt de controles en vooral de boetes voor overtreders van quarantaine nu echt door naar de gemeenten

Oorspronkelijk ging het dus niet over vaccins in het plenaire debat gisteren, maar over de aanpak van de ‘terugkeerders’, mensen die vooral tijdens de kerstvakantie naar rode zones in het buitenland waren geweest. Die moesten verplicht een zogenaamd PLM-formulier invullen.

  • En de maatregel werd verscherpt tijdens de vakantie: wie terugkwam uit een rode zone moest zich verplicht twee keer laten testen én zeven dagen in quarantaine. Uit de cijfers van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) blijkt dat slechts minder dan de helft, 44 procent, van diegenen die zo’n PLM-formulier invulden, zich ook echt liet testen. En daarvan was dan 2,5 procent echt besmet.
  • Maar Vlaanderen scherpt wel de controles aan. Het is wachten op een definitief advies van de Raad van State, waarschijnlijk vrijdag, en dan worden nieuwe regels van kracht. Dan krijgen steden en gemeenten de identiteit en woonplaats door van diegenen die verplicht in zelfisolatie moeten, omdat ze besmet zijn, of die in quarantaine moeten, omdat ze mogelijk besmet zijn.
  • Die lijsten bestonden al, maar men kon ze niet gebruiken voor handhaving. Als iemand weigerde om in quarantaine te gaan, dan moest de lokale politie eerst een bevel van een arts-ambtenaar verkrijgen, en dan pas kon die lokale agent een proces verbaal opmaken.
  • Maar dat verandert dus: ‘De lokale handhaving kan straks meteen overgaan tot het uitschrijven van een pv‘, zo lichtte Joris Moonens, de woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, toe.
  • Het zal straks dus veel makkelijker zijn voor de lokale besturen om harder op te treden. Maar ondertussen is natuurlijk de golf aan vakantiegangers van de afgelopen kerstvakantie wel al gepasseerd. Het is dus kijken naar de volgende, de krokusvakantie, om te zien of het probleem zich dan nog stelt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20