Vlaamse regering werkt aan hervorming van groene stroomcertificaten, wat grote spelers geld kan kosten

Het passeerde al op het partijbureau van N-VA, en Zuhal Demir (N-VA) maakt er nu plannen voor op: vorige week meldde deze nieuwsbrief dat de Vlaamse regering werkt aan een knip in de groene stroomcertificaten voor de grote industriële spelers.

  • Gisteren in het Vlaams Parlement lichtte Demir een tipje van de sluiter. Dat was nodig, omdat na de federale beslissing om de factuur met 165 euro te verlagen, de druk toch op de Vlaamse ploeg van Jan Jambon (N-VA) is komen te liggen om ook nog iets te doen.
  • Demir kondigde aan “met de tandenborstel door de energiefactuur” van de Vlaming te willen gaan. Maar daarbij wil ze enkel structurele maatregelen nemen, geen one shots. Die zouden er “over enkele weken” moeten zijn.
  • Er loopt nu een onderzoek, vooral juridisch, zo gaf Demir toe, om te zien hoe ze die groenestroomcertificaten voor de grote spelers kunnen beteugelen. Maar dat ligt bijzonder gevoelig. Het moet juridisch goed in elkaar zitten: “Ik wil niet teruggefloten worden door een of andere instantie”, zo stelde Demir daarover. Mogelijks zijn de torenhoge energieprijzen de juridisch “dwingende reden”, die ze daarvoor kan inroepen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.