Vlaamse regering verlengt contactopsporing tot eind mei 2021

De Vlaamse regering verlengt de overheidsopdracht voor de contactopsporing in Vlaanderen. In principe liep de opdracht tot eind november, maar die periode wordt verlengd tot eind mei 2021.

Dat meldt persagentschap Belga op basis van de beslissingen van de Vlaamse regering. De overheid ging voor dit contactonderzoek in zee met een consortium dat bestaat uit de vijf mutualiteiten, een aantal callcenters en consultant KPMG. De reden voor de samenwerking met de mutualiteiten is dat zij snel een deel van hun personeel kunnen vrijmaken en al ervaring hebben met gevoelige gezondheidsdossiers.

Het systeem met de contactopsporing is niet vrij van kritiek. In totaal staan er tot maximaal 1.200 contactonderzoekers klaar. Alleen bleef het callcenter lange tijd met kinderziektes kampen. Zo bleek deze zomer dat de contactonderzoekers maximaal tien personen konden registreren en dat een besmette patiënt niet kon terugbellen naar het callcenter. Nu lijkt het systeem een stuk performanter.

Afgelopen week heeft het contactonderzoek net geen 100.000 telefoons gedaan. Gemiddeld werden er 12.561 personen opgebeld per dag, dat zijn er 6.643 of 113 procent meer dan de week voordien. Daarvan waren er 2.189 coronapatiënten en de rest contactpersonen van patiënten, medische verantwoordelijken of opvolgtelefoons. Voortaan zullen hoogrisicocontacten een sms’je krijgen van de contactonderzoekers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20