Mutualiteiten lenen personeel uit voor contactonderzoek

De Vlaamse regering bereikte maandagavond een akkoord met de mutualiteiten, een aantal callcenters en een consultant. Die gaan samen onderzoeken wie waar en hoe Covid-19 heeft opgelopen. Dat schrijft De Standaard.

Eindelijk komt er schot in de zaak. De mutualiteiten gaan hun personeel uitlenen om in samenwerking met enkele callcenters en een consultant ons doen en laten te volgen in de strijd tegen Covid-19.

De reden voor de samenwerking met de mutualiteiten is dat zij snel een deel van hun personeel kunnen vrijmaken en al ervaring hebben met gevoelige gezondheidsdossiers.

Moeilijke zoektocht

Tegen maandag zouden er 1.200 contactonderzoekers moeten opgeleid zijn. Die opleiding start meteen, maar de vraag is of de deadline nog kan gehaald worden. De afgelopen dagen verzekerden zowel minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat alles in orde zou zijn tegen 11 mei, komende maandag dus.

De zoektocht naar contactonderzoekers verliep moeizaam. Het Vlaamse team bestaat al jaren uit 22 contactonderzoekers, maar de regering wil dat aantal opdrijven. In totaal moeten er 22.000 onderzoekers over heel België komen. Maar door fouten in de aanbesteding liep die vertraging op, waarna ook onderhandelingen vertraging opliepen en uiteindelijk alles de mist in ging. Een hoop deadlines werden gemist.

Zelf noteren

In afwachting van een degelijk team stelde viroloog en ex-woordvoerder van het Crisiscentrum Emmanuel André gisteren op Twitter voor dat we zelf noteren wie we hebben gezien tijdens onze dag, met het telefoonnummer erbij. Dat kon op heel wat verontwaardiging rekenen op sociale media.

Maar nu lijkt er toch een doorbraak te zijn. Het enige heikele punt is de privacy. Zaterdag besliste de superkern dat alle gegevens van potentiële coronapatiënten zullen worden opgeslagen in een beveiligde databank van het gezondheidsinstituut Sciensano. De Gegevensbeschermingsautoriteit vraagt extra garanties dat de gegevens niet zullen lekken. Minister van Privacy Philippe De Backer (Open Vld) laat weten dat hij aan een wetsontwerp werkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20