Geen app of speurders? Viroloog: ‘Noteer zelf met wie je elke dag contact hebt’

Nu de veelbesproken corona-app naar het achterplan verschoven is, en het nog wachten is op de aanwerving van bijkomende coronaspeurders, doet de Franstalige viroloog Emmanuel André een opvallende oproep. ‘Schrijf elke dag op met wie je contact hebt, en wat hun telefoonnummers zijn’, oppert hij op Twitter.

U bent er de laatste weken mee rond de oren geslagen, maar we herhalen het nog eens. ‘Testing’ en ’tracing’ zijn de cruciale begrippen binnen de exitstrategie die maandag van start gaat. Voor dat eerste probeert de federale regering al een tijdje de capaciteit op te drijven, voor dat tweede heerst er nog wat meer onduidelijkheid. Eerst zou er een corona-app komen, daarna bleken speurders de ideale uitweg uit de crisis.

Speurders of contact tracers zijn personen die nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad. Vervolgens zoeken ze die contactpersonen op en vragen ze hen om zich te laten testen. Het Vlaamse team bestaat al jaren uit 22 contactonderzoekers, maar die krijgen er een hoop collega’s bij. Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan 2.000 nieuwe speurders aanwerven die mee moeten helpen om de verspreiding in te dijken.

De Vlaamse regering ging vorige week in de mist met de eerste aanbesteding voor de 1.200 Vlaamse contact tracers. Maar minister-president Jan Jambon (N-VA) beloofde meteen dat de Vlaamse overheid op 11 mei ‘alle tracingcapaciteit zal hebben die nodig is’. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf zondag in VTM Nieuws aan dat ‘Vlaanderen zich zal reppen’.

In afwachting daarvan vindt viroloog Emmanuel André het een goed idee om zelf een lijstje aan te leggen. U kent hem nog wel als de tegenhanger van viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferenties. ‘Noteer de mensen met wie u nauw contact heeft, inclusief hun telefoonnummers. Indien u ziek wordt, kunnen deze mensen voldoende ondersteuning krijgen’, schrijft de viroloog, die vorige week stopte als Franstalige woordvoerder om zich terug toe leggen op zijn rol als onderzoeker.

De Franstalige wetenschapper staat niet alleen met zijn pleidooi. Ook Rik Van de Walle, de rector van de Universiteit Gent, stelde hetzelfde voor. ‘Hebben we er geen baat bij om aan het einde van iedere dag snel neer te schrijven met wie we die dag in contact kwamen? Just in case, zodat het blad niet leeg is als de vraag komt’, schrijft hij op Twitter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20