Vlaamse regering schiet handelaars twee maanden huur voor

De Vlaamse regering schiet ondernemers ter hulp die hun handelshuur niet langer betalen kunnen betalen. Als de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt, komt de overheid tussen.

Het systeem is er één met terugwerkende kracht. Indien de verhuurder de huurgelden van april en/of mei kwijtscheldt, dan voorziet de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV het bedrag voor de twee volgende maanden. Concreet gaat dat via een lening van 18 maanden aan een rente van 2 procent. De voorwaarde is dat ondernemingen geen huurachterstallen mag hebben.

Ondernemingen kunnen maximaal 25.000 euro lenen. Volgens bevoegd minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) ligt de huurprijs per pand in 95 procent van de gevallen lager dan 10.000 euro. ‘Veel handelaars hebben hun locatie verplicht moeten sluiten of moeten die nog steeds sluiten. Ondertussen moeten ze vaak de huur verder betalen. Vandaar deze oplossing’, zegt ze.

De regeling is voornamelijk op maat van de horeca. Een perspectief op heropening is er nog helemaal niet, behalve voor restaurants. Zij mogen eventueel – afhankelijk van de curve – op 8 juni weer klanten ontvangen. Veel individuele bierbrouwers, zoals AB InBev, Omer Vande Ghinste, Palm en Haacht, beslisten zelf al om de huur kwijt te schelden. Maar niet elk bedrijf kon op een geste rekenen, dus daarom komt de regering tussen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20