3.000 euro voor zelfstandigen met stevig inkomensverlies

De Vlaamse regering neemt extra maatregelen om de economische impact van de coronacrisis te beperken.

Nadat de Vlaamse regering al een hoop maatregelen aankondigde naar aanleiding van de coronacrisis, komt ze nu met een nieuw pakket. De hinderpremie voor bedrijven die verplicht moeten sluiten, wordt uitgebreid naar 160 euro per dag.

Daarnaast komt er een extra compensatiepremie voor bedrijven die niet moesten sluiten en zijn blijven doorwerken, maar minstens 60 procent omzet verloren hebben door de crisis. Die krijgen een eenmalige premie van 3.000 euro. Dat geldt zowel voor starters als grotere bedrijven.

Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als ze de volledige sociale bijdragen betalen. Zelfstandigen die een lagere bijdrage betalen, krijgen 1.500 euro als ze niet meer dan 80 procent in loondienst werken.

Leningen

Bedrijven die moeten lenen, krijgen overbruggingskredieten of gewaarborgde kredieten. Daar zet de regering 3 miljard euro voor opzij. Start-ups en scale-ups kunnen een achtergestelde lening aangaan op drie jaar aan zeer lage rentevoeten.

Er komt ook een noodfonds van 200 miljoen euro voor de media-, cultuur-, toerisme- en mobiliteitssector. ‘We nemen niet alle verliezen op ons, maar we willen de sectoren wel door deze moeilijke tijden loodsen’, zei minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) op de persconferentie.

De kinderopvang in de paasvakantie blijft gegarandeerd, kondigde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan. Kinderdagverblijven en scholen worden daarvoor financieel gecompenseerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20