Tijdens een voetbalwedstrijd tussen Standard en Club Brugge brachten enkele ‘supporters’ van die laatste club de omstreden Kühnen-groet. Terwijl Club Brugge zich haast om zich te distantiëren, nemen Vlaams Belang-kopstukken en Schild en Vrienden het op voor de Brugse North Fanatics. Dat is de groep die de groet bracht.
Wat vooraf ging: Zondag brachten enkele leden van de Brugse North Fanatics de zogeheten Kühnen-groet. Die is neonazistisch.
- De Kühnen-groet is genoemd naar de Duitse neonazi Michael Kühnen. Het gebaar moet een W voorstellen, van ‘Widerstand’ (Weerstand). Kühnen, die in 1979 veroordeeld wordt wegens aanzetten tot haat en het verspreiden van nazipropaganda, bedacht de groet als een alternatief voor de Hitlergroet.
- De Brugse North Fanatics reageerden schriftelijk in Het Laatste Nieuws waarom ze de groet brachten. Het zou een reactie zijn op een tifo, een spandoek, van Standardfans. Die brachten een antifascistische boodschap: “We zijn allemaal antifascisten”, stond er te lezen.
- “Het idee (van de groet, red.) kwam van enkele van onze jongens die regelmatig de Balkan bezoeken. Ze zagen de tifo van de Standardfans, die erom bekend staan extreemlinks te zijn en banden te hebben met verschillende Antifa-groepen in Europa”, zegt de groepering. Dat laatste is niet bewezen.
- “Daarop volgde het nationalistische gebaar van enkele individuen op onze tribune”, aldus de North Fanatics. De groep noemt het “geen collectieve actie” tegen Standard. “Het gebaar was louter instinctief als reactie op de tifo van enkele individuen, waarna velen onwetend volgden”.
- Club Brugge distantieerde zich van de actie en kon al 34 supporters identificeren. Zij worden geweerd bij alle matchen van de Brugse voetbalclub. De Brugse North Fanatics irriteren zich aan het feit dat ze worden bestempeld als neonazi’s. “Je kan toch moeilijk mensen bestraffen die nauwelijks weten welk symbool ze maken? Indien ze een bewuste nazigroet of dergelijke doen, lijkt het ons niet meer dan normaal dat de club ze straft. Jammer genoeg is dit niet het geval, dus lijken grote straffen ons onterecht”.
“Politiek correcte hysterie”
De reacties: Vergoelijkingen en eveneens onwetendheid.
- Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) nam het op X op voor de groepering. De reactie van Club Brugge is “politiek correcte hysterie”, vindt hij. Het gebaar dat de leden van de groep maakten, is “zeker niet oké”, maar hij volgt wel hun redenering. “Ze werden geprovoceerd door het thuisvak”.
- Sintobin reageert verder bij De Standaard: “Ik keur het echt niet goed, maar ik ken die jonge kerels een beetje. Sommigen zijn 16 à 17 jaar en wisten niet wat dat betekende. Een goed gesprek was misschien beter geweest dan ze direct te schorsen en te kijk te zetten”, meent hij.
- Inmiddels trekt Sintobin ook van leer tegen Brugs burgemeester Dirk De fauw (cd&v). Die haalde aan dat als Sintobin de situatie effectief ‘politiek correcte hysterie’ noemde, de Vlaams Belanger van hem ook wel een stadionverbod mag krijgen. Sintobin noemt dat op zijn beurt “een zwaktebod”.
- Filip Dewinter (Vlaams Belang) zoekt de reden ook bij de andere partij. Volgens hem ligt het aan de “extreemlinkse antifa-provocateurs van Standard”. “Onder het mom van antifascisme verheerlijken de Standard-supporters het communisme”, aldus Dewinter. Hij gaat verder niet in op het nazigebaar dat de supporters maakten.
- Ook de ultrarechtse groepering Schild en Vrienden probeerde de groet goed te praten en gebruikte daarvoor dezelfde beelden als Sintobin en Dewinter. Op Telegram schreef de jongerenbeweging rond Dries Van Langenhove de Kühnen-groet “al langer gebruikt wordt door de spelers en fans van de ploeg”.
- Schild en Vrienden reageerde verder in de gekende stijl. De groep sprak over “linkse media die de voetbalfans valselijk beschuldigen van een nazigroet”. Volgens hen gaat het om een “christelijk nationalistische groet gaat die staat voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”. Dat er historische bronnen bestaan die bewijzen dat dit gewoon onwaar is, werd genegeerd.