Standard Luik op zoek naar nieuwe eigenaar; eerste geïnteresseerden melden zich, maar veel vragen blijven

Terwijl Standard Luik zijn sportieve voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft ingezet, is de extrasportieve toekomst van de Waalse club nog steeds onzeker. Eigenaar 777 Partners zoekt een overnemer. Kandidaten konden vandaag een eerste niet-bindende bod uitbrengen.

In het nieuws: Het is een belangrijke dag voor de toekomst van Standard Luik. Vandaag worden namelijk de eerste boden verwacht van geïnteresseerde kopers van de geplaagde voetbalclub. Volgens RTBF is er alvast vanuit meerdere hoeken bij zakenbank Moelis & Company geïnformeerd. Al deze partijen zouden echter veel vragen hebben, vooral over recente rekeningen die niet te controleren vallen.

De situatie: Standard Luik heeft minstens een opgestapelde schuld van 60 miljoen euro, maar mogelijk is die schuld nog hoger. Na een zwak seizoen zijn de verliezen bij de club ongetwijfeld opnieuw verder opgelopen.

  • Bovendien is er ook nog de recente uitspraak van de rechtbank. Die besliste dat Standard Luik drie miljoen euro moet terugbetalen aan zijn voormalige voorzitter Bruno Venanzi. Dat bedrag zouden ze van hem geleend hebben.

Onvolledige informatie

Standaard Luik opende voor mogelijke kopers een dataroom met alle interne informatie. Volgens RTBF bevat die echter te weinig informatie en is de beschikbare informatie niet recent genoeg.

  • “Het is moeilijk om een ​​bod uit te brengen, de situatie is sindsdien zeker veranderd en het risico is enorm”, klinkt het bij een kandidaat-overnemer.
  • Deze geïnteresseerde partijen willen vooral weten wat de herkomst is van de schulden, wie de schuldeisers zijn en vooral wat de duur is van die schulden. Deze informatie is cruciaal om een goed bod uit brengen.

Meerdere kandidaten

Er zouden zich bij Standard Luik meerdere kandidaten hebben gemeld. Volgens HLN gaat het om een nieuwe Amerikaanse partij en ook een Qatarese kandidaat-overnemer. Hun ingediende boden zijn wel sowieso niet-bindend. Het is ook onduidelijk welk bedrag 777 Partners wil ontvangen.

  • De komende weken zullen de binnengekomen boden onderzocht worden door Moelis & Company. Daarbij wordt gekeken naar hun profielen, hun levensvatbaarheid en hun ernst.
  • Daarna worden met de meest interessante biedingen verdere onderhandelingen gevoerd. Dat proces kan weken tot zelfs maanden duren.

Sportieve vragen

Opvallend: Omdat het verkoopsproces van Standard Luik nog maar juist begonnen is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de club komend seizoen sportief kan meedraaien bovenin de Jupiler Pro League.

  • Nochtans beweert Standard zelf wel ambities te hebben om binnen twee jaar opnieuw Europees voetbal te spelen. Die ambitie lokt ook veel vragen uit bij kandidaat-overnemers. Zij menen namelijk dat 777 Partners te veel kwalitatieve spelers heeft verkocht, waardoor het veel langer zal duren voor de traditieclub opnieuw aansluiting vindt bij de top.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.