Voetbalclub Standard Luik is verkocht; Amerikaans investeerder 777 Partners nieuwe eigenaar

Voetbalclub Standard Luik komt in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij 777 Partners. Bruno Venanzi, huidig voorzitter van de Waalse voetbalclub, heeft daarover met de Amerikaanse maatschappij een akkoord ondertekend. Dat heeft Standard Luik gemeld. Financiële details over de overname werden niet meegedeeld.

Bruno Venanzi heeft de club zeven jaar geleid. Tijdens die periode heeft de club echter weinig succes geboekt. De club won nog wel twee keer de Beker van België – tegen Club Brugge en Racing Genk – maar verder gingen sportieve prestaties gingen steeds verder achteruit.

Het huidige seizoen was daarbij een absoluut dieptepunt. De club is naar de onderste regionen van de Belgische Jupiler Liga teruggevallen. Ook extrasportief moest Standard met allerlei problemen afrekenen.

Verrassing

Uit de communicatie van Standard blijkt dat 777 Partners het volledige belang in de club verwerft. De Amerikaanse maatschappij verwerft 100 procent van de aandelen van de club. Dit betekent dat Bruno Venanzi, die Standard zeven jaar geleden van zakenman Roland Duchâtelet had overgenomen, volledig uit de club verdwijnt.

De overname houdt wel een verrassing in. Er werd al langer aangekondigd dat Standard in Amerikaanse handen zou komen. Daarbij werd echter vooral gewezen naar de investeerder JKC Capital. Toch kwam er met 777 Partners, opgericht door Steven Pasko en Josh Wander, uiteindelijk een andere overnemer uit de bus.

De nieuwe eigenaar van Standard heeft zijn thuisbasis in Miami (Florida). De investeerder is actief in een brede waaier van sectoren. Onder meer heeft 777 Partners belangen in de verzekeringsindustrie en de financiële wereld, maar is ook actief in sport en entertainment.

Sterk merk

Standard is ook niet de eerste voetbalclub in de portefeuille van 777 Partners. De Amerikaanse groep heeft een meerderheidsbelang in de Italiaanse club Genoa CFC en het Braziliaanse team Vasco da Gama. Daarnaast heeft de investeerder ook de minderheidsbelang in de Spaanse club Sevilla. Daarnaast is 777 Partners ook actief in het basketbal en het vrouwenvoetbal. 

Er wordt nog gemeld dat de interesse van 777 Partners voor Standard werd ingegeven door de passionele aanhang van de club, samen met de prestigieuze erelijst, het potentieel van een sterk nationaal en internationaal merk en een toonaangevende jeugdopleiding.

In april wil de nieuwe eigenaar meer informatie verstrekken over de toekomstplannen van Standard. Vermoed wordt onder meer dat de investeerder Standard in een internationaal samenwerkingsverband met de andere clubs uit zijn portefeuille wil inschakelen.

Bij Genoa speelt momenteel al de Belgische verdediger Zinho Vanheusden, die een groot deel van zijn jeugdopleiding bij Standard genoot vooraleer naar Inter Milaan te verhuizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20