Belgisch voetbal nog maar eens in opspraak: Roland Duchâtelet dient strafklacht in tegen Anderlecht en Racing Genk

Roland Duchâtelet, ex-voorzitter van Standard, heeft vandaag een klacht ingediend tegen Anderlecht en Racing Genk. De ondernemer beschuldigt de clubs van matchfixing tijdens de play-offs in het seizoen 2013-2014. Hij viseert ook specifiek de spelers Anthony Van den Borre en Ilombe Mboyo.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de zoveelste bom onder het Belgische voetbal, dat eerder met de zaak Propere Handen een dreun van jewelste te verwerken kreeg.

Hoewel hij zijn laatste Belgische voetbalclub in 2017 van de hand deed, is Roland Duchâtelet nog niet volledig klaar met de Jupiler Pro League.

In het verleden heeft de in Merksem geboren zakenman meermaals zijn bedenkingen geuit bij het verloop van de play-offs in het seizoen ’13-’14. Zijn Standard leek toen op weg naar de titel, maar uiteindelijk was het RSC Anderlecht dat zich tot kampioen kon kronen. Daar was matchfixing mee gemoeid, meent Duchâtelet.

Aan die verdenkingen heeft hij eerder vandaag een strafklacht met burgerlijke partijstelling verbonden. Die legde hij neer tegen Anderlecht, Genk en spelers Van den Borre en Ilombe Mboye. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Horloges uitdelen

Duchâtelet beweert dat Vanden Borre en Mboyo, in het bewuste seizoen respectievelijk onder contract bij Anderlecht en Genk, in de kleedkamers horloges hebben uitgedeeld aan spelers. Ze zouden dit hebben gedaan om het resultaat van de match te beïnvloeden.

Naast de horlogedeals in de rust zijn er volgens de vroegere voorzitter van Standard en STVV ook onkoosjere zaken gebeurd tíjdens de wedstrijden Anderlecht-Genk (4-0) en Genk-Club Brugge (3-2).

Markant: Duchâtelet krijgt de steun van ex-Rouches Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku bij de klacht tegen de voetbalclubs. Zij leggen een klacht neer voor competitievervalsing.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20