VK wil efficiëntie zonne-energie opschroeven met AI-technologie die voorspelt wanneer het bewolkt zal zijn

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om kunstmatige intelligentie-software te gebruiken die vooruitblikt wanneer de hemel te bewolkt is om de opwekking van zonne-energie te garanderen.

Waarom is dit belangrijk?

Zonne-energie is volgens klimaatexperts onontbeerlijk in een koolstofneutrale toekomst.
Hoe meer zonlicht zonnepanelen ontvangen, hoe meer energie ze produceren. Daarom moet er dus zon zijn om je zonnepanelen efficiënt te laten werken. Een dag met wolken of slecht weer heeft geen invloed op de prestaties, hoewel deze dagen zullen resulteren in een lagere stroomproductie. Een obstakel zijn ze dus wel, de dagen waarop de zon versluierd wordt door teveel wolken. Een groene omwenteling, met legio tijd- en kostenbesparende voordelen, zou het dus zijn als iedereen in de zonne-energie-industrie de exacte tijdstippen kende waarop de energie het best kon opgewekt worden.
  • Groot-Brittaniës nationale elektriciteitsnetbeheerder ESO (voluit: National Grid Electricity System Operator) heeft een deal gesloten met de non-profit Open Climate Fix voor de creatie van een AI-opsporingssysteem.
  • Het systeem moet de bewegingen van de wolken matchen met de exacte locaties van zonnepanelen.
  • De netbeheerder zei dat de software kan helpen wolkenbewegingen te voorspellen in minuten en uren in plaats van dagen.
  • De “nowcasting”-technologie van Open Climate Fix heeft het potentieel om de nauwkeurigheid van zonnevoorspellingen tot 50 procent te verbeteren, vertelde een woordvoerder van National Grid ESO aan zakenmedium CNBC.
  • Het project, dat in augustus van start is gegaan, zal 18 maanden duren en wordt gefinancierd door de Britse energieregulator Ofgem met 500.000 pond.

Het dilemma van de zonne-energie

Natonal Grid ESO is verantwoordelijk voor de handhaving van het evenwicht tussen vraag en aanbod voor het elektriciteitsnet in het Verenigd Koninkrijk. “Het gebruikt daarvoor technologie die tot op de seconde nauwkeurig is”, schrijft CNBC.

Met fossiele brandstoffen en kernenergie is dat al een uitdaging, maar de onvoorspelbaarheid van zonne- en windenergie maakt ESO’s taak nog complexer. 

Om dit probleem aan te pakken, heeft het Londense bedrijf Open Climate Fix een machine-learning model klaargestoomd om satellietbeelden te lezen en te begrijpen hoe en waar wolken bewegen in relatie tot zonnepanelen op de grond.

“Hoe meer vertrouwen we hebben in onze voorspellingen, hoe minder we ons hoeven in te dekken tegen onzekerheid door traditionele, beter controleerbare fossiele brandstofcentrales draaiende te houden,” zei Carolina Tortora, hoofd innovatiestrategie en digitale transformatie bij National Grid ESO, in een verklaring.

Steun van Google

Open Climate Fix werd in 2018 mede opgericht door Jack Kelly, voormalig medewerker van AI-bedrijf DeepMind. Google voorzag het in april van een 500.000 pond tellend appeltje voor de dorst.

Open Climate Fix is niet het enige bedrijf dat het potentieel ziet van AI bij het voorspellen van zonne-energie. De Australische zonne-energieleverancier New Energy Solar zei twee jaar geleden al dat het AI toepast op zonne-energieproblemen.

Elders won een team van studenten afgelopen december de Breakthrough Innovation Challenge van de Universiteit van Hawaï voor het gebruik van machine learning om bewolking te voorspellen.

Lees ook:

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20