Microben gevoed door zonne-energie kunnen 10 keer meer voedsel produceren dan planten, ontdekken wetenschappers

Het combineren van zonne-energie en microben zou volgens een nieuwe studie 10 keer meer eiwitten kunnen produceren dan traditionele gewassen. Het systeem zou ook heel weinig impact hebben op het milieu, in schril contrast met de veehouderij, die zorgt voor enorme hoeveelheden klimaatopwarmende broeikasgassen en watervervuiling.

Het concept maakt gebruik van elektriciteit van zonnepanelen en kooldioxide uit de lucht om brandstof te creëren voor microben, die worden gekweekt in bioreactorvaten en vervolgens verwerkt tot droge eiwitpoeders. Het proces maakt zeer efficiënt gebruik van land, water en kunstmest en kan overal worden ingezet, niet alleen in landen met veel zonneschijn of vruchtbare gronden, volgens de wetenschappers.

Door een groeiende wereldbevolking is voedselzekerheid sowieso een kritieke kwestie voor de mensheid in de komende decennia. Bovendien is het bijna onmogelijk om de klimaatcrisis aan te pakken zonder de uitstoot van de productie van dierlijke en zuivelproducten te verminderen.

Microben worden al gebruikt om veel gewone voedingsmiddelen te maken, zoals brood, yoghurt, bier en Quorn. Het team richtte zich op sojabonen, omdat de teelt ervan leidt tot de vernietiging van bossen en de bonen meestal aan dieren worden gevoerd.

Minstens een dozijn bedrijven produceren al diervoeder van microben, maar de bacteriën worden meestal gevoed met suikers uit andere gewassen of methaan of methanol uit fossiele brandstoffen. Solar Foods, gevestigd in Finland, gebruikt elektriciteit om voedsel voor mensen te maken.

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, is de eerste kwantitatieve vergelijking van landgebruik en energie-efficiëntie tussen traditionele landbouw en microbiële productiesystemen op zonne-energie.

Ze ontdekten dat het microbiële systeem slechts 1 procent van het water gebruikte dat nodig is voor de gewassen en een klein deel van de mest.

Zelfs in landen met relatief weinig zonlicht, zoals bij ons, was de microbiële eiwitproductie van elke hectare minstens vijf keer groter dan die van planten

De analyse schatte dat het zonne-microbiële proces 15 ton eiwit per hectare per jaar zou kunnen produceren, genoeg om 520 mensen te voeden. Ter vergelijking: een hectare sojabonen kan 1,1 ton eiwit produceren, waarmee 40 mensen worden gevoed. Zelfs in landen met relatief weinig zonlicht, zoals bij ons, was de microbiële eiwitproductie van elke hectare minstens vijf keer groter dan die van planten.

Het microbiële eiwit zou ongeveer evenveel kosten als de huidige eiwitten die mensen eten. Maar het was wel een aantal keer duurder dan de huidige diervoeders, hoewel toekomstige technologische verbeteringen naar verwachting de kosten zullen verlagen.

Het vermogen van planten tot fotosynthese is opmerkelijk, maar in termen van energie-efficiëntie zetten stapelgewassen slechts ongeveer 1 procent van de zonne-energie om in eetbare biomassa. Dit komt omdat planten zijn geëvolueerd om te concurreren en zich voort te planten, maar ook om gewoon te groeien, en minder van het zonnelichtspectrum te gebruiken dan fotovoltaïsche zonnepanelen.

Lees ook: Revolutie voor de biologische landbouw: deze robots bestrijden onkruid zonder pesticiden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20