VK keurt bouw eerste Britse steenkoolmijn in drie decennia goed

De nieuwe Britse mijn moet cokeskolen leveren voor gebruik in de staalindustrie, en niet om elektriciteit op te wekken. De beslissing om de vergunning voor het project goed te keuren, werd al meerdere malen op de lange baan geschoven. Ze krijgt intussen veel kritiek te verduren van groene politici en klimaatbewegingen.

Waarom is dit belangrijk?

Het verbranden van steenkool zou de meest vervuilende manier zijn om elektriciteit te produceren. Bij het proces komen namelijk veel CO₂ en andere broeikasgassen vrij; die uitstoot geldt als een van de belangrijkste aandrijvers van de klimaatontwrichting. Gewaarschuwd wordt dan ook dat de mijn de Britse netto-nul-doelstellingen bedreigt: het VK zou volgens een schatting tegen 2050 ongeveer 100 miljoen ton koolstofdioxide per jaar moeten verwijderen uit de lucht om CO₂-neutraal te zijn.

De feiten: Het Engelse graafschap Cumbria, in het noordwesten van het land, krijgt er een koolmijn bij – de eerste nieuwe in het land in maar liefst 30 jaar.

  • Het 'Woodhouse Colliery'-project komt er in het havenplaatsje Whitehaven, op het terrein van een uitgediende chemische fabriek. De mijn zal zo’n 23 hectare (zo’n 60 voetbalvelden) bestrijken.
  • Woodhouse Colliery vertegenwoordigt een investering van 165 miljoen pond (191 miljoen euro), en zal naar verwachting 500 mensen tewe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20