Virusvrees trekt Amerikaanse beurzen omlaag

De Amerikaanse beurzen openen dinsdag met verlies, na een rally van vijf dagen. De Dow Jones gaat 0,8 procent lager, de S&P500 verliest 0,6 procent en de Nasdaq maakt een pas op de plaats.

De afgelopen dagen leken beleggers de epidemiologische situatie in de Verenigde Staten compleet te negeren. Feit is nochtans dat het coronavirus welig tiert, want in 23 Amerikaanse staten groeide het aantal hospitalisaties groeide zondag met 5 procent of meer. In Texas werd er zelfs een triest record van 8.000 ziekenhuisopnames neergezet. Nu lijkt het erop dat de virusvrees zijn weg teruggevonden heeft naar Wall Street.

Op de technologiebeurs Nasdaq staat Novavax in de schijnwerpers. Het Amerikaanse farmabedrijf koerst omstreeks 16.00 uur Belgische tijd bijna 30 procent hoger, nu het zich verzekerd heeft van 1,6 miljard dollar uit het ‘Operation Warp Speed’-fonds. Dat is een overheidsprogramma dat bedrijven steunt in de dure en risicovolle zoektocht naar een vaccin. Novavax gaat het geld aanwenden om de cruciale fase 3-klinische studie te financieren.

Schikking Bayer onder vuur

De Duitse chemiegroep Bayer, die ook een notering heeft in New York, keldert bijna 6 procent. Onlangs sloot het bedrijf een megaschikking met Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door onkruidverdelger Roundup, maar volgens een rechter houden niet alle bepalingen uit de overeenkomst juridisch stand. Bij de schikking, goed voor een waarde van omgerekend 9,1 tot 9,8 miljard, bekent Bayer overigens geen schuld.

Voorts nemen de reisaandelen in de Verenigde Staten een sterke duik. Zo verliezen luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines respectievelijk 4,5 procent en 6,3 procent. De voornaamste aanbieders van cruises – Norwegian, Carnival en Royal Caribbean – koersen elk minstens 3 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20