Virgin Galactic onthult nieuw supersonisch passagiersvliegtuig

De Britse miljardair Richard Branson werkt met zijn bedrijf Virgin Galactic aan een nieuw supersonisch passagiersvliegtuig.

Het jetvliegtuig zou tot negentien mensen tegelijkertijd kunnen vervoeren aan mach 3, oftewel drie keer sneller dan het geluid. Met een topsnelheid van 3.578 kilometer per uur zouden reizigers op anderhalf uur van Londen naar New York kunnen reizen.

Virgin Galactic onthulde het voorlopig ontwerp op de website. De bedoeling is dat Rolls-Royce de motoren voor het supersonische vliegtuig gaat leveren. Die fabrikant maakte eerder de motoren van de Concorde, dat tot 2003 in gebruik was en vloog aan mach 2 (2.385 kilometer per uur).

NASA

Daarnaast kan het bedrijf rekenen op de hulp van NASA en de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

Het toestel heeft nog geen naam, maar op de staart staat wel N2000VG. Het zou vliegen op een hoogte van meer dan 60.000 voet (18 kilometer). De cabine van het vliegtuig zal, naargelang de wensen van de klant, ook ingedeeld kunnen worden in een business- en eersteklas-sectie. Virgin Galactic wil gebruik maken van vooruitstrevende, duurzame vliegtuigbrandstof, zo deelt het mee op zijn website.

Virgin Galactic

George Whitesides, voormalig CEO van Virgin Galactic en nu Chief Space Officer van het bedrijf, vertelde recent in een interview met Business Insider dat het bedrijf met de supersonische jets hoopt om uiteindelijk een jaarlijkse omzet van zo’n 10 à 15 miljard dollar (8,5 à 12,8 miljard euro) te draaien.

Virgin Galactic werd opgericht in 2004 door Richard Branson met het plan om bemande ruimtevluchten aan te bieden aan het betalend publiek en daarnaast ook satellieten te lanceren. Branson wil een hele industrie rond ruimtetoerisme starten en wil uiteindelijk zelfs een hotel in de ruimte bouwen. Daarnaast wil hij dit najaar nog bemande testvluchten naar de ruimte sturen. Als die succesvol zijn, kan Branson begin volgend jaar zelf mee als passagier met een vlucht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20