Virgin Galactic moet aan de grond blijven na afwijkende koers tijdens ruimtereis Branson

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verbiedt SpaceShipTwo, het ruimtevaartuig van Virgin Galactic, om nog te vliegen zolang de geregistreerde koersafwijkingen op de vlucht met Virginbaas Richard Branson niet zijn uitgeklaard.

Nadat de FAA woensdag bevestigde de afwijking tijdens de afdaling van de vlucht op 11 juli te onderzoeken, volgt een dag later het officiële verbod op nieuwe vluchten. Beleggers stuurden het aandeel Virgin Galactic in een eerste reactie 2 tot 3 procent lager.

Alarmlicht op rood

Volgens een reconstructie door het magazine The New Yorker, die de bal aan het rollen bracht, ging het rode alarmlicht aan tijdens de vlucht, wat wees op groot gevaar. SpaceShipTwo week in elk geval af van de koers die de luchtverkeersleiding toegestaan had om terug te keren naar Spaceport America in New Mexico.

De FAA wil nu nagaan wat precies de afwijking veroorzaakte en welke gevaren voor passagiers ermee gemoeid waren. Virgin Galactic zegt dat het toestel door de wind op grote hoogte iets uit koers geblazen werd en dat er verder niets aan de hand was. Het toestel werd bestuurd door twee piloten, met Branson en drie medewerkers als de passagiers.

De zaak is van groot belang voor Virgin Galactic, dat snel werk wil maken van commerciële vluchten voor ruimtetoerisme.

SpaceshipTwo (onderaan), terwijl het gelost wordt door zijn moedervliegtuig – Isopix

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20