Vier op de tien Belgen gelooft niet in zelfrijdende wagen

Het vertrouwen van de Belgen in autonome wagens neemt af. Vier op de tien Belgen ziet geen enkel voordeel in zelfrijdende wagens, en dat is een lichte stijging tegenover 2017. Dat blijkt uit een enquête van Vias bij 1.000 mensen.

Autonome wagens zijn voertuigen die zich begeven in het verkeer zonder tussenkomst van een bestuurder. Er bestaan daarin vijf verschillende niveaus. Bij het vijfde en laatste niveau is een bestuurder niet nodig en kan de wagen volledig zelf rijden.

Vlaming optimistischer

Alleen denkt vier op de tien Belgen dat voertuigen van dat laatste type nooit zullen rondrijden. Het verkeersinstituut Vias hield dit onderzoek ook al eens in 2017 en toen zag 37 procent van de Belgen geen voordelen in zelfrijdende voertuigen. Bovendien denken nu meer mensen dat autonome wagens geen ongevallen kunnen vermijden: van 20 naar 29 procent.

Het is overigens zo dat de Walen opmerkelijk minder optimistisch zijn over zelfrijdende wagens. Waar 22 procent van de Vlamingen gelooft dat deze wagens minder betrokken zullen zijn in ongevallen, ligt dat percentage aan de andere kant van de taalgrens op 13 procent.

Veel aandacht voor dodelijk ongeval

Vias wijt deze resultaten aan een overmediatisering van (dodelijke) ongevallen met zelfrijdende wagens in de Verenigde Staten. Om het vertrouwen van bestuurders in autonome wagens te herstellen, ziet het verkeersinstituut heil in informatiecampagnes.

‘Verschillende projecten waarbij Vias institute betrokken is, zullen in de komende maanden opgestart worden om de voordelen van autonome voertuigen aan te tonen voor de verkeersveiligheid en de mobiliteit’, reageert Karin Genoe, de topvrouw van Vias, aan Belga.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20