“Videogames worden belangrijkste pijler entertainmentdivisie Amazon”

Voor de entertainmentdivisie van het Amerikaanse concern Amazon kunnen videogames de belangrijkste pijler worden en daarmee muziek en video overvleugelen. Dat heeft Andy Jassy, chief executive van Amazon, recent tijdens de GeekWire Summit in de Amerikaanse stad Seattle gezegd.

Andy Jassy wees daarbij naar de lancering van New World, het jongste online game van Amazon, als het bewijs dat het bedrijf eindelijk een greep op de markt krijgt.

Vastberaden

De gamedivisie van Amazon werd negen jaar geleden opgericht, wat betekent dat het bijna tien jaar heeft geduurd om een ​​videogame te produceren dat erin lukt de lanceringsfase te overleven.

“Er zijn veel artikelen geschreven waarin werd opgemerkt dat Amazon erin lukt nagenoeg alles te bouwen, maar videogames altijd weer een mislukking blijken”, voerde Jassy aan. “Het kan echter een tijd duren vooraleer successen kunnen worden geboekt. Amazon heeft zijn vastberadenheid echter niet verloren.”

Eerder al had Christoph Hartmann, vice-president van Amazon Games, betoogd dat het bedrijf uiteindelijk successen zou boeken. Hij voerde aan dat het concern veel heeft geleerd van de mislukkingen van Crucible en Breakaway, twee projecten die werden stopgezet.

“Nieuwe games zullen voortaan alleen maar worden gelanceerd wanneer ze helemaal klaar zijn”, verduidelijkte Hartmann. Hij wees er ook op dat veel tijd moet worden geïnvesteerd in de bouw van complexe online games, terwijl voor de ontwikkeling ook nog eens een speciale studio moet worden ingericht.

Entertainment

De bewering van Jassy dat videogames de grootste pijler van de entertainmentdivisie van Amazon kunnen worden, is opmerkelijk. Het bedrijf trekt immers met diensten zoals Amazon Music en Amazon Prime Video miljoenen klanten aan.

Daarnaast heeft het concern ook bijzonder zware financiële inspanningen gedaan om zijn portfolio film en televisie uit te breiden. In dat kader werd onder meer de filmstudio Metro Goldwyn Mayer (MGM) overnemen. Daarin werd een bedrag van 8,45 miljard euro geïnvesteerd.

Jassy wees er nog op dat ontwikkelaars van games grote successen kunnen boeken, maar ook altijd met spectaculaire mislukkingen geconfronteerd zullen blijven. Hij benadrukte dat New World een goede start heeft gemaakt.

David Cole, analist bij DFC Intelligence, waarschuwde dat het nog veel te vroeg is om van New World een succes te maken, maar bevestigde dat het game tot nu toe alvast geen ramp is gebleken.

Voor hij Jeff Bezos als topman van Amazon opvolgde, was Jassy bij het bedrijf verantwoordelijk voor dochteronderneming Amazon Web Services, die op een bepaald ogenblik ook alle activiteiten rond games herbergde.

Eerder al werd gemeld dat Amazon elk jaar 500 miljoen dollar in zijn gamedivisie investeert. Dat heeft voorlopig weinig rendement opgeleverd, maar Hartmann betoogde dat er weinig kans bestaat dat het bedrijf zich alsnog uit de markt zou terugtrekken. Er kan binnenshuis volgens hem alvast op een sterke steun worden gerekend.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20