Video: Wankelende wolkenkrabber in Shenzhen veroorzaakt paniek

Een van de hoogste gebouwen van Shenzhen, het SEG Plaza, moest dinsdagmiddag dringend worden geëvacueerd. Het gigantische gebouw begon op onverklaarbare wijze te wankelen, wat paniek veroorzaakte onder de mensen in en rond het gebouw.

Rond 13.00 uur begon het bijna 300 meter hoge SEG Plaza te schudden, schijnbaar zonder reden. De 78 verdiepingen tellende wolkenkrabber werd snel geëvacueerd door de in paniek verkerende bewoners voordat hij om 14.40 uur volledig werd gesloten, meldden Chinese media.

‘Paniek bij SEG Plaza door plotselinge schommeling. Deze wolkenkrabber in Shenzhen is een van de grootste commerciële centra van het land’, tweette journalist Zhulin Zhang, samen met een video waarop panikerende voorbijgangers te zien zijn en delen van het gebouw aan het wankelen zijn.

Geen aardbeving in Shenzhen

‘Na controle en analyse van de gegevens van verschillende observatiestations voor aardbevingen in de stad, kan besloten worden dat er vandaag geen aardbeving in Shenzhen plaatsvond’, aldus de autoriteiten in een verklaring. Ze onderzoeken nu wat de oorzaak is van het schudden van het achttiende hoogste gebouw van de stad, dat in 2000 werd voltooid.

Tot dusver hebben deskundigen ‘geen enkele onregelmatigheid inzake de veiligheid in de hoofdstructuur en de omgeving van het gebouw vastgesteld’. Daarnaast lijken de binnen- en buitenelementen van het gebouw niet te zijn beschadigd.

China is de thuisbasis van enkele van de hoogste gebouwen ter wereld, waaronder de Shanghai Tower (632 meter hoog en de op een na hoogste wolkenkrabber ter wereld) of het Ping An Finance Centre in Shenzhen (599 meter en de op drie na hoogste wolkenkrabber ter wereld op het moment van de bouw in 2017).

Sinds vorig jaar hebben de Chinese autoriteiten echter de bouw van wolkenkrabbers hoger dan 500 meter verboden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20