Eerste taxidienst zonder chauffeurs in China gelanceerd

In Peking kunnen passagiers een robotaxi bestellen zonder een chauffeur achter het stuur, nu de Chinese techreus Baidu de eerste volledig autonome taxidienst in het land heeft gelanceerd. 

De volledig autonome Apollo Go Robotaxi-dienst is nu operationeel in het Shougang Park in Peking, een van de locaties voor de Olympische Winterspelen van 2022. Bedoeling is om tijdens de Spelen bezoekers te vervoeren. 

Gebruikers kunnen met behulp van de Apollo Go App een rit aanvragen met een robotaxi in de buurt. Om de autonome wagens te ontgrendelen, scannen ze een QR-code en een QR-gezondheidscode op de auto. Daarnaast is er een systeem dat ervoor zorgt dat de veiligheidsgordels worden vastgemaakt en dat de deuren worden gesloten. 

Met de Apollo Go App kunnen gebruikers een rit aanvragen. Foto: Baidu

In geval van nood kan de passagier gebruikmaken van de zogenoemde 5G Remote Driving Service waarmee menselijke operators te allen tijde op afstand toegang kunnen krijgen tot de taxi. 

Binnenkort ook in andere steden

Volgens Baidu zullen de robotaxi’s in het Shougang Park kunnen vervoeren naar sporthallen, werkplekken, coffeeshops en hotels. Tijdens de Olympische Winterspelen zullen ze ingezet worden om shuttlediensten te verlenen aan zowel atleten als personeel.

‘De introductie van onbemande diensten is een onmisbare fase voor de commercialisering van autonoom rijden’, zegt Yunpeng Wang, de vicepresident van de afdeling autonome rijtechnologie bij Baidu. ‘In de toekomst zal Baidu Apollo bestuurdersloze robotaxi’s in meer steden lanceren, waardoor het publiek toegang krijgt tot groenere, koolstofarme en handige reisdiensten.’

Autonome taxidiensten

Baidu begon in oktober vorig jaar met het testen van autonome wagens in verschillende delen van Peking, zoals Yizhuang, Haidian en Shunyi. Hoewel de techreus de eerste is die een betaalde autonome taxidienst lanceert in China, blijven andere Chinese bedrijven niet ver achter. 

Zo kondigde concurrent AutoX, een start-up gefinancierd door Alibaba, in januari nog aan dat zijn volledig autonome taxivloot beschikbaar gesteld zou worden voor het grote publiek in de Zuid-Chinese stad Shenzhen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20