Vorige woensdag publiceerde windenergiegigant Vestas zijn financiële resultaten voor het jaar 2022. Opvallend genoeg leed het Deense bedrijf voor het eerst in tien jaar verlies.
Waarom draait leider in windenergie Vestas verlies, ondanks succes van hernieuwbare energie?

Waarom is dit belangrijk?
Wind en zon waren in 2022 de belangrijkste bronnen voor de opwekking van elektriciteit. Alles wijst erop dat hernieuwbare energie de kloof met gas en kernenergie de komende jaren zal blijven vergroten. Maar de grootste fabrikant van windturbines incasseert verrassend genoeg rake, financiële klappen.In het nieuws: Vestas leed in 2022 voor het eerst in tien jaar een verlies van 1,57 miljard euro.
- In 2021 boekte het bedrijf nog een winst van 134 miljoen euro.
- Vorig jaar bedroeg de omzet nog 14,49 miljard euro, een daling van 7 procent.
- Als de voornaamste fabrikant van windturbines slechte marges behaalt, belooft dat ook weinig goeds voor diens exploitanten.
Hoe komt dat? Vooral een achterophinkende industrie en de inflatie speelde het bedrijf parten.
- “Vestas en de windindustrie beleefden in 2022 diverse uitdagingen. Externe tegendruk en de onrijpheid van de industrie belemmerden de winstgevendheid, wat leidde tot onbevredigende financiële resultaten voor het hele jaar”, erkende Henrik Andersen, CEO van Vestas.
- In het rapport wees het bestuur van Vestas op verschillende problemen:
- Toegenomen kosten door inflatie
- Logistieke uitdagingen door problemen in de toeleveringsketen
- Verouderde marktontwerpen en autorisatieprocessen
- En tot slot, de operationele en commerciële onvolwassenheid van de industrie
Geen optimisme voor 2023
En verder: “Vestas is gefocust op een positieve omslag naar winstgevendheid in 2023 om te bevestigen dat het bedrijf op de goede strategische weg zit”, kondigde Andersen aan.
- In het rapport beweert Vestas dat ze in 2023 “stijgende inflatiekosten verwachten in de toeleveringsketens”. Daarnaast voorzien ze een vermindering van het aantal windparken in Europa door de trage bureaucratie. Het verkrijgen van vergunningen en de papierrompslomp vordert te traag.
- Vanuit dat opzicht werden de prognoses voor 2023 niet te hoog ingesteld. Het bedrijf verwacht een omzet van tussen de 14 en 15,5 miljard euro te maken.
- Ondanks deze aankondigingen, blijven beleggers vertrouwen hebben. Vestas steeg diezelfde middag namelijk met 6 procent op de beurs.
Wind en zon verslaan gas en kernenergie
Bijkomend: De opgewekte stroom dankzij windenergie brak wel records.
- Windenergie en zonne-energie produceerden vorig jaar voor het eerst meer elektriciteit dan gas. Respectievelijk wekte windenergie voor 15 procent stroom op, zonne-energie was goed voor 7,3 procent. Gas was dan weer goed voor 19,9 procent.
- De twee hernieuwbare energiebronnen versloegen ook kernenergie (21,9 %)
(dv/as)