Wat is het verschil tussen Bitcoin Cash en Bitcoin?

Iedereen kent ’s werelds populairste cryptomunt Bitcoin ondertussen, maar minder mensen weten dat BTC ook een klein broertje heeft. Het is er eentje met ongeveer dezelfde naam: Bitcoin Cash (BCH). De Bitcoin-spin-off kwam deze week in het nieuws toen het roemruchte Italiaanse modemerk Gucci hem noemde als een van de cryptomunten waarmee je in sommige van zijn Amerikaanse winkels kunt betalen. Maar wat is de ontstaansgeschiedenis van BCH precies, en hoe verhoudt de digitale munt zich tegenwoordig tot z’n grotere bloedverwant?

Laat ons beginnen met de voornaamste gelijkenis: Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH) zijn beide cryptomunten die gebruikmaken van blockchaintechnologie. Blockchain moet gezien worden als een soort grote database, die anders werkt dan een reguliere database. Bij blockchain kan elke gebruiker namelijk gegevens toevoegen én zijn wijzigingen voor iedereen zichtbaar.

Deze manier van werken maakt van de blockchain een veilige omgeving en zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld een digitale munt op gebouwd worden, zoals de Bitcoin er één is.

Van whitepaper tot transacties voor pizza

Het is interessant om een kort geschiedenislesje te integreren, want Bitcoin Cash komt zoals gezegd voort uit het bekendere Bitcoin. In 2008 kregen een aantal mensen met een sterke interesse in cryptografie plots een whitepaper in hun mailbox. Dat document beschreef een gedecentraliseerd geldsysteem, genaamd Bitcoin. De hele uitleg werd neergepend door ene Satoshi Nakamoto.

Sinds 2009 is Bitcoin echt actief, maar de eerste Bitcoin-transactie vond pas op 21 mei 2010 plaats. Die dag wilde de Amerikaan Laszlo Hanyecz twee pizza’s betalen met Bitcoins, wat toen nog een compleet onbekend betaalmiddel was. Op een forum vroeg hij of er iemand bereid was om de pizza’s te leveren in ruil voor 10.000 Bitcoins. In die tijd waren 10.000 Bitcoins ongeveer 40 dollar waard, omgerekend naar vandaag zou dit om meer dan 356 miljoen dollar (337 miljoen euro) gaan.

Splitsing in twee cryptomunten

In de jaren daarna maakte de Bitcoin-koers geen al te spectaculaire sprongen. Voor februari 2013 lag de waarde van één Bitcoin nooit hoger dan 25 euro, maar daarna begon de hype. Na een korte ineenstorting in 2013 ging de waarde van de cryptomunt aan het einde van het jaar de lucht in. Van ruim 600 euro in 2014 ging de marktwaarde naar 16.600 euro in december 2017. Fast forward naar mei 2022 en de koers schommelt om en bij de 34.000 euro (toegegeven, het is vorig jaar véél meer geweest).

Alleen is er tussenin een ingrijpende verandering gekomen. Er ontstond op 1 augustus 2017 een nieuwe munteenheid, namelijk Bitcoin Cash (BCH). Alle gebruikers die vóór die dag om 14.20 uur Bitcoins bezaten, kregen op dat moment automatisch dezelfde hoeveelheid BCH.

Die splitsing gebeurde via een hard fork, dat zit zo: op geregelde tijdstippen moeten er aanpassingen of updates gebeuren aan de blockchain, maar het kan dat niet alle gebruikers akkoord gaan en overstappen in de nieuwe versie. Zo ontstaan er dan eigenlijk twee blockchains: een oude en een nieuwe.

Meer transacties

Ook in het geval van Bitcoin en Bitcoin Cash raakten gebruikers en ontwikkelaars het niet eens over nieuwe regels voor de blockchain. Sommigen waren van mening dat één blok groter moest zijn: van 1 megabyte naar 8 megabyte. Op die manier zouden er meer gegevens in één blok kunnen en kon de transactiesnelheid omhoog. De blockchain van Bitcoin kan namelijk maar 7 transacties per seconde verwerken, het cryptonetwerk Ethereum kan er bijvoorbeeld 10 à 30 per seconde afhandelen.

Het grootste verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash situeert zich dus op het vlak van de transactieblokken. Bitcoin hanteert nog altijd een blokgrootte van 1 megabyte, Bitcoin Cash ging naar een blokgrootte van 32 megabyte. Bovendien is de blokgrootte daar sinds 15 mei 2018 variabel, wat maakt dat men deze grootte kan aanpassen naargelang het aantal transacties op een bepaald moment.

Andere transactievolgorde

Er is meer: Bitcoin Cash voerde ondertussen een andere ontwikkeling door. Sinds 15 november 2018 is de volgorde waarin transacties in de blockchain opgeslagen worden, aangepast. Vroeger maakte men gebruik van een topologische transactievolgorde, waarbij de gegevens in logische volgorde opgeslagen worden in de blockchain. Als transactie A voor transactie B plaatsvindt, dan komt transactie A eerder in een blok dan transactie B.

Nu is dat een canonieke transactievolgorde geworden, daarbij wordt een andere volgorde gebruikt. Transactie A moet niet noodzakelijk voor B in een blok komen, waardoor er meer speelruimte is om de blokken handig in te delen.

Waarvoor kan je Bitcoin Cash gebruiken?

Aangezien BCH ook heel wat eigenschappen deelt met zijn oudere broer, is het evident dat de toepassingen in grote lijnen dezelfde zijn. Zo kunnen ze beide gebruikt worden als betaalmiddel, met de bemerking dat Bitcoin tegenwoordig al op meer plaatsen aanvaard wordt dan BCH (in sommige Amerikaanse Gucci-winkels worden ze intussen echter allebei aanvaard).

Er bestaan trouwens goede doelen die enkel Bitcoin Cash aanvaarden. EatBCH bijvoorbeeld, dat is een project in Venezuela om honger te bestrijden, via donaties in Bitcoin Cash. EatBCH loopt sinds februari 2018 en heeft al zeker 20.000 euro opgebracht. De keuze viel niet zomaar op Venezuela, want het land kampt al jaren met hyperinflatie. Een kilo tomaten kan in Venezuela makkelijk 5 miljoen bolivar kosten. Via donaties in BCH is het opnieuw mogelijk om de bevolking toegang tot eten te geven.

Wat ten slotte ook kan, is investeren in Bitcoin Cash. Hoewel elke cryptomunt meestal een schommelende koers meedraagt (nu is één BCH ongeveer 253 euro waard), valt het op dat de markt van Bitcoin Cash steeds stabieler wordt. Maar zoals bij beleggingen in eender welke cryptomunt is het cruciaal om voorzichtig te werk te gaan en enkel bedragen te gebruiken die je in principe kunt missen.

Bitcoin blijft groter

Wat moeten we nu concluderen over Bitcoin Cash? Enerzijds zijn er de liefhebbers van Bitcoin Cash, die deze cryptomunt zien als de verbeterde versie met meer transacties. Zij gaan er zelfs van uit dat Bitcoin Cash beter de idealen weerspiegelt die Satoshi Nakamoto voor ogen had bij de originele Bitcoin. Anderzijds zijn er de tegenstanders van Bitcoin Cash, die vinden dat de cryptomunt een simpele imitatie van Bitcoin is. De populariteit van Bitcoin Cash is, volgens hen, puur te danken aan de bekendheid van Bitcoin.

Het is een moeilijk verhaal, maar feit is wel dat Bitcoin Cash steevast in de top dertig grootste cryptomunten opduikt: zo is BCH volgens gegevens van datasite CoinMarketCap momenteel de 23ste grootste cryptomunt in beurswaarde. BCH blijft wel achter BTC, eeuwig de grootste cryptomunt volgens marktkapitalisatie, aanhollen. Maar beide digitale activa hebben hetzelfde doel voor ogen: een veelbelovend, wereldwijd en decentraal betaalmiddel zijn.

Met bijdrage van Laurens Bouckaert

(am)

Meer