Veroordeling wegens patentinbreuk kost Apple bijna 500 miljoen dollar

Het Amerikaanse technologiebedrijf VirnetX heeft van Apple een betaling van ruim 454 miljoen dollar ontvangen, wegens een schending van patenten. De twee partijen voeren al tien jaar een juridische strijd over patenten.

VirnetX, ontwikkelaar van beveiligingstechnologie, beweerde dat zijn patenten op software voor videoconferenties door Apple waren geschonden. Apple was eerder door een Amerikaanse rechtbank tot de betaling van een schadeloosstelling veroordeeld.

Het bedrijf was tegen dat oordeel echter herhaaldelijk in beroep gegaan. De juridische mogelijkheden van Apple waren uiteindelijk uitgeput geraakt.

‘Patenttrol’

Het dispuut tussen Apple en VirnetX sleept al tien jaar aan. VirnetX baseert een groot deel van zijn inkomsten op de verkoop van licenties op patenten. Het bedrijf wordt door diverse partijen bestempeld als een patenttrol. Dit zijn entiteiten die vooral geld proberen te verdienen door het eigendomsrecht op te eisen op technologieën die door andere ondernemingen worden gebruikt.

Volgens VirtnetX zou ook Apple zich aan inbreuken tegen zijn patenten schuldig hebben gemaakt. Het dispuut was gelinkt aan vier octrooien op producten rond toepassingen zoals FaceTime en VPN on Demand. De patenten hadden betrekking op technologieën rond beveiligde communicaties.

Vier jaar geleden besliste een rechtbank in Texas dat Apple zich daadwerkelijk aan inbreuken tegen patenten van VirnetX schuldig had gemaakt. De rechter had het bedrijf daarbij veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 625 miljoen dollar.

Die uitspraak werd echter in beroep vernietigd, waardoor het proces moest worden overgedaan. Daar werd een compensatie van 439,7 miljoen dollar vastgelegd. Apple ging tegen die uitspraak opnieuw verscheidene keren in beroep, maar trok telkens aan het kortste eind. Na een laatste afwijzing vorige maand, waren de beroepsmogelijkheden van Apple definitief uitgeput.

Microsoft

De betaling heeft slechts betrekking op één van de twee klachten die VirnetX tien jaar geleden tegen Apple heeft neergelegd. In het tweede dossier had een rechter eerder al bepaald dat Apple een schadevergoeding van 502 miljoen dollar moest betalen. De zaak is intussen weer naar een lagere rechtbank gestuurd om een nieuwe compensatie te bepalen.

Apple is niet de enige onderneming die met VirnetX rond patenten in conflict is geraakt. Tien jaar gleden betaalde Microsoft aan VirnetX een bedrag van 200 miljoen dollar voor een licentie op twee patenten rond communicaties over het internet.

Een rechtbank had Microsoft in dat dossier eerder veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 105,75 miljoen dollar. Zeven jaar gelden werd vervolgens ook Skype, dochter van Microsoft, ervan beticht inbreuken tegen de patenten van VirnetX te hebben gepleegd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20