Vernieuwing op komst bij Franstalige christendemocraten

Het kleine cdH, goed voor vijf zetels in de Kamer, gaat vervellen. Dat wisten we eigenlijk al langer, maar dit weekend kondigde Maxime Prévot, de charismatische leider van het cdH zijn plannen aan.

  • Belangrijkste punt is dat de naam sowieso zal veranderen. In wat precies dat weet Prévot niet, al zal het woord ‘centristisch’ meer dan waarschijnlijk opduiken: het cdH wil het centrum blijven vertegenwoordigen.  
  • De partij geeft zichzelf nu tot februari volgend jaar om te hervormen en een “beweging” te worden, die zal staan voor “vrij en rechtvaardig”, zeg maar de toverwoorden van liberalen en socialisten. Alles netjes in balans dus.
  • Het blijft allemaal voorlopig erg vaag, met een campagne om “vrij te praten” de komende maanden.
  • Wat opvalt, Prévot wil een “antigif zijn tegen het simplisme”. Hij haalt daarbij uit naar het populisme en het niveau van kleuterruzies, en “het zitten tweeten vanuit de zandbak”. Hij wil de naam van Georges-Louis Bouchez (MR) niet noemen, maar het is duidelijk dat hij de MR-voorzitter viseert hierover.
  • Het cdH hield de afgelopen maanden aftastende gesprekken met DéFI, dat andere kleine partijtje in Franstalig België. Maar het water bleek te diep tussen de links-liberalen van DéFI, die steeds de kaart trekken van de ‘Franstalige rechten’ in Brussel en de voormalige christendemocraten. De reactie van François De Smet, de voorzitter van DéFI: “Vrij en rechtvaardig? Dat doet mij precies aan iets denken, maar wat?”

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20