Vernietigend rapport over seksueel misbruik door Franse katholieke kerk: minstens 216.000 slachtoffers sinds 1950

216.000 kinderen zijn tussen 1950 en 2020 slachtoffer geweest van seksueel misbruik door de Franse katholieke kerk. Dat maakt de commissie-Sauvé dinsdag in een presentatie bekend.

2.900 tot 3.200 kerkelijke functionarissen waren tussen 1950 en 2020 betrokken bij kindermisbruik, en die schatting gaat dan nog maar om een “minimum”, volgens een onderzoekscommissie geleid door Jean-Marc Sauvé. 216.000 Fransen van 18 jaar en ouder zijn volgens het onderzoek als kind misbruikt geweest door kerkelijke functionarissen.

“Slachtoffers niet geloofd”

“De cijfers zijn meer dan zorgwekkend. Er moeten gevolgen aan verbonden worden”, klinkt het. “De slachtoffers hebben leed, isolatie en dikwijls ook schaamte en schuldgevoel ondergaan. Zowat de helft van hen lijdt na vele jaren nog onder de gevolgen.”

“Tot het jaar 2000 werden slachtoffers zelfs niet geloofd. Men ging ervan uit dat zij in mindere of meerdere mate bijgedragen hadden tot wat hen overkwam.”

De commissie heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van een aantal misbruiken.

De Franse kerk zou zich decennialang, tot zeker 2000, onverschillig hebben opgesteld tegenover de slachtoffers van het misbruik, volgens Sauvé. Er was sprake van nalatigheid, zwijgen en een gebrek aan maatregelen tegen het misbruik.

Vraag om vergiffenis

De aartsbisschop van Reims en tevens hoofd van de Franse bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, vroeg na de presentatie van het rapport om “vergeving van iedereen”.

Hij voegde daaraan toe dat “de stem van de slachtoffers en hun aantal ons overweldigt”, bericht AFP. De aartsbisschop beloofde actie te ondernemen om toekomstig seksueel misbruik te voorkomen en recht te doen aan slachtoffers van misbruik uit het verleden.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20