Vermijd reizen, maar evenementen met 10.000 mensen kunnen deze zomer mogelijk wél

Omdat vanaf 1 augustus in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden opnieuw grotere evenementen kunnen doorgaan, richt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir een evenementenloket op. Dat moet lokale besturen helpen om de aanvragen te beoordelen. Daarbij moet kunnen afgeweken worden van de huidige bovengrens van 800 personen voor evenementen in open lucht.

Waarover gaat het? In juni legde de Nationale Veiligheidsraad de krijtlijnen voor de zomermaanden vast. Deze maand zijn evenementen binnen toegelaten tot 200 personen, outdoorevenementen mogen 400 personen verwelkomen. Vanaf 1 augustus gaan de maximumaantallen naar 400 mensen voor een binnenactiviteit en 800 mensen voor een evenement in open lucht. En dan is er nog een uitzondering voor organisatoren die over een ‘vaste infrastructuur’ beschikken.

Het nieuws? Over deze laatste groep gaat het hier in het bijzonder. Theaters, congreszalen en sportstadions kunnen vanaf augustus een uitzondering aanvragen op de vaste regels. Om te vermijden dat er totale willekeur ontstaat bij de lokale besturen, zal er op Vlaams niveau een gedigitaliseerd evenementenloket komen dat de aanvragen centraliseert.

De details?

  • De aanvragen worden in eerste instantie getoetst aan het Covid Event Risk Model (CERM), de evenementenmatrix die de Karel de Grote Hogeschool, expertengroep GEES en de evenementensector samen ontwikkelden. Daarna moeten de virologen van de GEES en de bevoegde minister(s) nog een oordeel vellen en uiteindelijk krijgen de burgemeesters een uitgebreid advies. Hij of zij hakt dan de knoop door.
  • Het typevoorbeeld van een organisator die zo’n uitzondering kan aanvragen is Studio 100, die staat te springen om zijn succesmusicals ’40-45′ en ‘Daens’ opnieuw in gang te draaien. Het speciaal gebouwde Pop-up Theater in het Antwerpse Puurs stond enkele maanden leeg en daarom koos Studio 100 ervoor om alle stoelen uit te rusten met plexiglas. Toch gaf de Nationale Veiligheidsraad geen toestemming om de volledige capaciteit te benutten.
  • Nu ziet het ernaar uit dat zoiets wel zal kunnen. In de krant De Standaard toont viroloog Marc Van Ranst zich zelfs positief over een scenario waarbij er 10.000 mensen kunnen afzakken naar het Koning Boudewijnstadion. ‘Het gaat om evenementen in professionele omgevingen, met bijvoorbeeld twintig ingangen, waarbij het volk goed opgedeeld kan worden in kleinere groepen. In het stadion zou een vijfde of een kwart van de totale bezetting kunnen passen.’
  • Het lijkt een opvallende uitspraak van de viroloog, die maandag nog een stevig schrikbeeld ophing over vakanties in het buitenland. Toch geeft Van Ranst aan dat grotere evenementen dus in bepaalde gevallen perfect mogelijk zijn. ‘Ons enige criterium is de veiligheid: als iets veilig kan, zou het jammer zijn om het te verbieden door die administratieve beperking van 800’, stelt hij nog in de krant.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20