Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Vakantie in het buitenland?’ Neen, dat mag plots niet meer

Logo Business AM
Coronacrisis

06/07/2020 | Wouter Verschelden | 4 min leestijd

Erika Vlieghe, Marc Van Ranst - Isopix

‘Als je op reis gaat, riskeer je vast te zitten en zelf op te draaien voor de kosten.’ Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven en voltijds mediafiguur, werkt zichzelf opnieuw op het voorplan met doemberichten over verlof nemen in de rest van Europa.

 • ‘Ik besef dat het voor de overheid heel moeilijk is om reizen te verbieden, maar ik zou niet reizen. Iedereen was klaar voor een vakantie in eigen land. Het is een stuk veiliger én je vermijdt problemen’, zo stelde Van Ranst.
 • Waar de stelling dat ‘iedereen klaar was voor een vakantie in eigen land’ precies op gebaseerd is, is onduidelijk. Maar Van Ranst schetst een stevig angstbeeld, en kondigt meteen ook aan wat hij veronderstelt dat beleidsmakers zullen doen: ‘De overheid zal geen repatriëringsvluchten sturen en zelf het vliegtuig nemen, wordt ook zeer moeilijk. Een verlengd verblijf zal je bovendien zelf moeten betalen. Wie nu reist, bouwt veel onzekerheid in.’ De vraag blijft op welke data de viroloog zich precies baseert om te stellen dat het vliegtuig nemen dan moeilijk wordt, en wie voor de kosten zal opdraaien.
 • Ook z’n collega’s Erika Vlieghe, die dit weekend ook de beslissing om dansen op trouwfeesten toe te laten in vraag stelde, deed er een schepje bovenop. Ze wil een ‘wettelijk kader’ om mensen verplicht in quarantaine te zetten. Dat is niet meteen op een-twee-drie te regelen: mensen van hun vrijheid beroven, gaat in een rechtsstaat immers niet zo makkelijk als in pakweg China of een andere dictatuur.
 • Ook Herman Goossens bleef gas geven. ‘Besef dat het geen gewone vakantie zal zijn. Je moet je gedragen, je moet handgel en mondmaskers meenemen, en gesloten ruimtes vermijden. (…) En je moet aanvaarden dat als je toch een vakantie zou plannen in een gebied dat besmet is, dat je testen moet ondergaan en mogelijk in quarantaine moet gaan’, zo schetste ook die een zeer donker beeld.
 • Na de mondmaskers in winkels, is het een nieuw offensief dat de virologen lanceren, om toch maar druk te zetten op beleidsmakers.
 • De experten kwamen zondag bijeen in de Risk Management Group. Maar daarin zetelen lang niet alleen medici, maar ook mensen die naar het economisch belang kijken.
 • Eerder dan al te strikte maatregelen opleggen, kwam men overeen om vrijwillige quarantaine aan te bevelen. Wie met het vliegtuig uit een besmette regio terugkeert, moet dan een lijst met contactpersonen invullen en een test ondergaan. Tot de uitslag er is, moet dan een vrijwillige quarantaine gelden, zoals nu ook gebeurt bij mensen die ziek zijn hier en twijfelen of ze besmet zijn of niet.
 • De vraag is of dit nieuwste front van de virologen, na de mondmaskers, leidt tot stevigere besluitvorming. Maar een opbod tussen de virologen, die bijzonder vlot en zonder veel kritische vragen toegang krijgen tot de media, en de politiek, die toch bijzonder voorzichtig is de heropstart van de economie nog in gevaar te brengen en geboden op te leggen, lijkt zich de komende maanden alvast te gaan herhalen.
 • Opvallend, in elk geval, is de compleet andere boodschap die de officiële woordvoerder van corona-aanpak, Yves Van Laethem, vandaag geeft in La Libre: hij is helemaal niet zo pessimistisch.
 • ‘De signalen in Europa tonen aan dat het om bepaalde haarden gaat in het sociaal-economisch systeem. In Duitsland ging het om arbeiders uit het oosten in een slachthuis, in Lissabon ging het om een uitbraak in enkele zeer arme wijken. En in Lerida gaat het om een aantal rusthuizen. Als het om uitbraken in de wijk van de Sagrada Familia in Barcelona ging, of aan de Costa Brava of in Benidorm, ja, dan had ik meer reden gehad om ongerust te zijn. Maar die uitbraken hebben allemaal plaatsgevonden in plaatsen waar massatoerisme niet bestaat.’
 • Van Laethem geeft wel aan dat het protocol van wie terugkeert van reis, om mogelijke uitbraken op te volgen, kan verbeterd worden. ‘Dit moet op het hoogste niveau een oefening zijn’, zegt hij.

Source: 8AM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks