Nu het einde van het jaar nadert, kijken veel werknemers uit naar hun eindejaarspremie. Maar wat gebeurt er met die dertiende maand als je onlangs je ontslag hebt gegeven of gekregen?
Verlies je je eindejaarspremie bij ontslag?

Waarom is dit belangrijk?
Dit artikel is tot stand gekomen na een vraag van een lezer. Die stelde zich de vraag of hij nog recht heeft op een eindejaarspremie bij ontslag. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur deze naar dit adres.Context: Niet iedereen heeft recht op een eindejaarspremie.
- Het recht op een eindejaarspremie wordt op sectoraal niveau bepaald. Een bedrijf kan ook zelf beslissen om haar werknemers een dertiende maand uit te betalen.
- De berekening gebeurt op basis van de prestaties van de werknemer van het afgelopen jaar. Wanneer die een volledig jaar heeft gewerkt, krijgt hij dus een volledige eindejaarspremie.
Duiding: Maar wat als je je ontslag krijgt, of zelf beslist om ergens anders aan de slag te gaan? Soms dreig je de volledige premie te verliezen.
- Als er sprake is van een ontslag wegens dringende redenen, verlies je het recht op een eindejaarspremie.
- Bij een gewoon ontslag door de werkgever heb je wel recht op een eindejaarspremie (als die op sectoraal niveau wordt toegekend). De dertiende maand wordt dan berekend op basis van de periode waarin je in het jaar hebt gewerkt
- Beslis je om zelf je job op te zeggen (of in onderling onderleg), dan is het helemaal niet zeker of je een eindejaarspremie krijgt. De regels daaromtrent worden vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). We geven enkele voorbeelden:
- Wie onder paritair comité 118 (arbeiders in de voedingsnijverheid) valt, verliest het recht op een eindejaarspremie bij een vertrek gedurende het eerste jaar van de tewerkstelling. Neem je ontslag ná je eerste jaar, dan heb je recht op een eindejaarspremie naar rato van één twaalfde per maand waarin je effectief aan de slag was.
- In paritair comité 218 (het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden) heeft de werknemer die zelf ontslag neemt geen recht op een eindejaarspremie, tenzij hij op dat ogenblik 5 jaar anciënniteit in de onderneming heeft. (cv)