Verkeersdoden: uw smartphone is de moordenaar

In Spanje is het gebruik van de mobiele telefoon aan het stuur nu de eerste oorzaak van zware of dodelijke verkeersongelukken. Dat blijkt uit gegevens die het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven.

Afleiding ligt aan de basis van 3 op elke 10 zware of dodelijke verkeersongelukken, met het gebruik van de mobiele telefoon als eerste oorzaak van die afleiding. Steeds meer chauffeurs telefoneren tijdens het rijden. Zelfs wanneer dat handenvrij gebeurt, gaat belangrijke verkeersinformatie verloren.

Ook het ontvangen of verzenden van tekstberichten leidt gedurende tientallen meters de aandacht af van het wegdek, waardoor de chauffeur 40% van de verkeerstekens en alles wat er in de omgeving gebeurt, niet langer opmerkt.

Speciale camera’s

De Spaanse politie controleert nu bij elk verkeersongeval de mobiele telefoons van de betrokkenen om te kijken of de toestellen een rol hebben gespeeld in het veroorzaken van het ongeluk.

In de Spaanse provincie Galicië is het gebruik van de telefoon achter het stuur nu ook al de derde oorzaak van verkeersboetes, na snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. De lokale autoriteiten installeren nu speciale camera’s langs de weg die telefoongebruik aan het licht moeten brengen.

Hoe zit het in België?

Begin dit jaar maakte Vias institute naar aanleiding van de Internationale Dag zonder Gsm de resultaten bekend van een enquête over gsm-gebruik in België. Die cijfers zijn voorlopig nog minder zorgwekkend dan de Spaanse, want in ons land zou 5% van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft te wijten zijn aan het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Ook als dat handenvrij is. Dat zorgt jaarlijks voor minstens 30 doden en 2.500 gewonden in België.

Vooral jongeren onder de 35

Uit eerder onderzoek van Vias bleek al dat mensen bij een handenvrije telefoon ook afgeleid worden en minder naar verkeersborden en andere weggebruikers kijken. De reactietijd door het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer laat een stijging tussen 20 procent en 40 procent optekenen. Bovendien wordt opgemerkt dat remmanoeuvres later worden ingezet en dan ook bruusker worden uitgevoerd. Een mobiel tekstbericht doet de reactietijd met 30 procent toenemen.

Uit het onderzoek bleek ook dat bestuurders onder de 35 gebruiken het meest hun gsm achter het stuur gebruiken.

Meer