De Verenigde Staten zullen hun militaire aanwezigheid in Duitsland met vijfhonderd extra manschappen uitbreiden. Dat heeft Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, tijdens een bezoek aan Berlijn gezegd. Met deze beslissing schroeft de Amerikaanse regering eerdere plannen van voormalig Amerikaans president Donald Trump terug.
Trump had in juni vorig jaar aangekondigd ongeveer 12.000 Amerikaanse soldaten uit Duitsland te zullen terugtrekken. Dat zou de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Duitsland met een derde hebben verminderd. De ingreep moest een sanctie zijn omdat Duitsland volgens Trump zijn financiële verplichtingen tegenover het militaire bondgenootschap NAVO niet zou zijn nagekomen.
Gebaar van solidariteit
De aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland werd al in februari opgeschort, kort na het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, in afwachting van een verdere evaluatie. Die koerswijziging van Biden wordt gezien als een symbolisch gebaar van solidariteit met Duitsland en de andere Europese bondgenoten binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).
‘De beslissing zou bovendien ook voorzien in een praktische behoefte die militaire commandanten in Europa maanden geleden hadden vastgesteld’, aldus experts. ‘De nieuwe troepen zouden immers onder meer specialisatie in cyberbeveiliging, ruimtevaarttoepassingen en elektronische oorlogsvoering meebrengen.’
De versterkingen zouden deze herfst worden verwacht en zouden in de omgeving van Wiesbaden worden gestationeerd.
Oekraïne
Lloyd Austin wou niet bevestigen of de versterking moest worden geïnterpreteerd als een boodschap aan Rusland, dat immers opnieuw voor grotere spanningen rond Oekraïne zorgt. Wel wees de Amerikaanse minister naar de waarde van een sterkere militaire aanwezigheid in Europa.
Austin had het daarbij over meer middelen voor verdediging en afschrikking en mogelijkheden om conflicten te voorkomen of sneller op bedreigingen te reageren. De Verenigde Staten komen daarbij volgens de minister ook terug op een eerdere beslissing om drie militaire basissen terug aan de Duitse autoriteiten over te dragen.
In het Westen is de voorbije weken de bezorgdheid gegroeid over een sterke opbouw van Russische legereenheden aan de oostelijke grenzen van Oekraïne en in de Krim, een regio die door Rusland zeven jaar geleden werd geannexeerd. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft Rusland opgeroepen die troepen terug te trekken. (am)